Äldre kompisar vanlig källa till alkohol för unga

Nu stundar jullovet och ledig tid för många ungdomar. Hemmafester är vanligare nu när det är kyligt ute. Vet du var din ungdom kommer tillbringa sina lediga dagar? Ska de på fest?

Ölflaskor

Nu pågår julkampanjen "hejdå alkoholskador"

Nu körs en julkampanj, ”Hejdå alkoholskador”. Syftet med kampanjen är att få unga vuxna att låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga. Glädjande har undersökningar visat att föräldrar är mer restriktiva och inte bjuder eller köper ut till sina tonåringar.

Nu behöver vi ta ett extra tag till de yngre och kommunicerar därför via Youtube under jul och nyår. Länsstyrelsen Västra Götaland sprider budskapet genom *en sketch om langarmyter med komikern Lucas Simonsson.

Nästan var fjärde 16-åring skulle vända sig till en äldre kompis för att skaffa alkohol. Knappt hälften, 46 procent, uppger dock att de skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner.

Det här visar undersökningen ”Vem kan man lita på” som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gjort bland svenska ungdomar 2018.

Kampanjen ”Hejdå alkoholskador” har startats av Länsstyrelserna tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) där även Uddevalla deltar. Kampanjen handlar om skador och annat tråkigt som kan hända unga som dricker alkohol och om vanliga myter kring unga och alkohol. På kampanjsidan finns också Lucas Simonssons sketch.

För mer information kontakta gärna: Malin Törner, drogförebyggande samordnare
Drogfri Ungdom

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00