Förskolebussarna har anlänt till Uddevalla

Nu strax innan jul har två gula förskolebussar kommit till Uddevalla. Bussarna kommer att börja rulla i mitten av januari och då användas av barn och förskolepersonal vid Hälle förskola i Ljungskile och Hovhults förskola i Uddevalla.

Petter Jonsson och Cecilia Sanberg står framför en av de gula bussarna inne i ett garage

Petter Jonsson, förskolechef för Hovhults förskola och Cecilia Sandberg, ordförande för barn och utbildningsnämnden presenterar kommunens nya satsning på förskolebuss.

Satsningen på förskolebussarna har tre syften – att öka kvaliteten genom att erbjuda utomhuspedagogik, öka chansen till integration mellan barnen och att utöka antalet förskoleplatser. Barnen från Hälle och Hovhults förskolor kommer att träffas vid en del av utflyktsmålen och umgås i en neutral miljö.

- Det här blir som en julklapp till barnen. Bussarna ger förskolorna möjlighet att ta sig ut på utflykter under dagen och all utrustning som behövs för barnens omsorg finns ombord på bussen, säger Cecilia Sandberg, ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Förskolebussarna är utrustade med bland annat kök, toalett, hyllor för förvaring av material och kläder, torkskåp och bord som kan fällas ned till sängar. Det finns också en utdragbar vägg som kan dras fram om man vill ordna en avskild läshörna längst bak i bussen, och på utsidan av bussen finns en utdragbar markis som väderskydd när maten serveras från värmeskåpet eller kylboxen.

Varje förskolebuss har plats för upp till 20 barn i åldrarna 4-6 år och plats för fyra personal, och varje säte är rustat med barnstol och säkerhetsbälte. Bussförarna som rekryterats till förskolebussarna har dubbel kompetens - de är både utbildade pedagoger och busschaufförer. En förskolebuss fungerar som en förskoleavdelning, fast på hjul.

- Bussarna blir som ur- och skurförskolor. Det betyder att barnen får vistas mycket tid utomhus, vilket är positivt för inlärning och ger friskare barn. Inledningsvis kommer två grupper med cirka 15 barn i varje grupp att få åka buss en vecka i taget. Vi kommer att planera alla utflykter tillsammans med barnen - exempelvis till Emaus, Ålslån, bokskogen i Bokenäs, Bohusläns museum, ishallen och andra platser, säger Petter Jonsson, förskolechef Hovhults förskola.

Mer information om förskolebussar

Två gula förskolebussar står parkerade

Så här ser de nya förskolebussarna ut.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00