Låt maten bli klimatsmart

Vill du vara med och rädda planeten? Du kan minska dina klimatutsläpp genom att se över dina matvanor. Här kan du få några tips från Västerskolans kök, som bland annat gör matiga sallader på olika rotsaker, använder grönsaker efter säsong och köper ekologiska matvaror i så stor utsträckning som möjligt.

Ann-Christin Bruhn häller ned hackad zucchini i en stor gryta

Ann-Christin Bruhn, kock på Västerskolan, ger tips om klimatsmart mat.

- Det är lätt att vara klimatsmart i köket! Du kan exempelvis börja med att införa vegetariskt en dag i veckan, och starta med någon av de maträtter du brukar äta så att skillnaden i smak inte blir så stor, säger Ann-Christin Bruhn, kock på Västerskolan.

Du kan också blanda i rotsaker eller bönor och linser i dina kötträtter för att minska andelen kött, äta mer fisk, använda matvete, matkorn och mathavre istället för ris och ta vara på dina middagsrester i grytor, gratänger och pastasåser.

Så här arbetar kommunens kök

Är du nyfiken på hur mycket koldioxid du släpper ut? På Klimatkalkylatorn och Klimatkontot kan du göra en beräkning baserat på dina levnadsvanor.

Här kan du läsa mer om klimatfrågan:

Uddevallas arbete med klimat och miljö

Naturvårdsverkets information om klimat

Världsnaturfonden

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00