Nu äger kommunen Syrian Horse

Nu har konstverket Syrian Horse köpts in av Uddevalla kommun. Tack vare den insamling som pågick under förra året kunde köpet genomföras i början av januari.

Bild på Syrian Horse med utsikt över Uddevallabron och Byfjorden.

Uddevalla kommun har nu köpt skulpturen Syrian Horse av konstnären Mohannad Soleiman.

Skulpturen Syrian Horse är gjord av konstnären Mohannad Soleiman och står placerad vid Skeppsviken nära Hästepallarna i Uddevalla. Under förra året startades en insamling, med målet att kunna köpa Syrian Horse som hyrdes av Uddevalla kommun under ett års tid. Initiativet till insamlingen togs av Kiomars Heydar, och insamlingen sköttes av Destination Uddevalla ihop med Uddevalla Näringsliv. Insamlingen tog ny fart när Uddevalla energi under hösten gick in och bidrog med en krona för varje skänkt krona.

Slutpriset för Syrian Horse blev 162 500 kronor, efter att en större del av hyreskostnaden kunde räknas av. Insamlingen gav lite mer än de medel som behövdes för inköpet, och dessa pengar har nu överförts till Bohusläns museum för användning inom området konst i Uddevalla.

- Det är jätteroligt att så många varit engagerade i bevarandet av Syrian Horse. Detta fantastiska konstverk tillhör numera Uddevalla kommun och är ett vackert landmärke som förstärker de fina omgivningarna, säger Carl Casimir, kommunantikvarie.

Syrian Horse kommer att ljussättas under våren. Inom de närmaste veckorna ska konsultföretaget Sweco genomföra en provbelysning och ta fram ett förslag till ljussättning. Uddevalla kommun har också varit i kontakt med konservator, som ska ta fram ett förslag på rostskydd för skulpturen. Efter konstnärens önskemål kommer några klackar att gjutas under hovarna på Syrian Horse för att minska de krängningar i skulpturen som kan uppkomma i stark vind. Uddevalla kommun kommer även att förbättra sittplatserna vid hästens placering. När alla dessa åtgärder är genomförda kommer skulpturen att invigas på nytt under våren.

- Vi vill rikta ett stort tack till alla som skänkt medel och gjort köpet möjligt! Ett stort tack även till Kiomars Heydar som tog initiativ till insamlingen, till Destination Uddevalla och Uddevalla Näringsliv som arrangerade insamlingen och till Maria Carlgren som tog första initiativet till att få hit skulpturen. Och ett stort tack till konstnären Mohannad Soleiman för hans fina arbete, säger Carl Casimir.

Läs tidigare nyhet Insamling i mål för Syrian Horse

Mer information om Syrian Horse