Uddevalla gymnasieskola sätter fokus på EU-valet

Inför det stundande valet till Europaparlamentet i vår genomförs massor av aktiviteter på Uddevalla gymnasieskola. Just nu medverkar gymnasieskolan i en ny nationell film om EU-valet framtagen av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som uppmuntrar skolor över hela landet till att anordna skolval. Och i mars ordnas en paneldebatt i Uddevalla där Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP) medverkar.

Jakop Dalunde framför en byggnad med gröna träd framför

Jakop Dalunde kommer till Uddevalla i vår. Pressbild, fotograf: Sander de Wilde.

I EU-filmen ”Från Bryssel till ditt klassrum” medverkar förutom Uddevalla gymnasieskola även Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm och Gislaveds gymnasium. Uddevalla gymnasieskola Agneberg har länge arbetat aktivt med att sprida kunskaper om EU och är diplomerad som en ambassadörsskola för EU. Det är anledningen till att gymnasieskolan blivit utvald att vara med i filmen.

- Alla elever har inte med sig hemifrån att man ska delta i den demokratiska processen och rösta. Därför är det så viktigt att vi visar vägen och visar att det är viktigt att man engagerar sig i politiska frågor, säger Marie-Louise Klevestedt, lärare och skolambassadör för EU på Uddevalla gymnasieskola.

Den 21 mars genomförs en paneldebatt i aulan på Östrabo. Då finns även representanter från Europa Direkt på plats, som pratar om praktikplatser, möjligheter till volontärarbete inom EU och hjälper till med ansökningar.

- Vi har bjudit in samtliga partier som finns representerade i Europaparlamentet till debatten. Hittills har åtta av nio partier tackat ja. Extra roligt är det att Europaparlamentarikern Jakop Dalunde kommer till Uddevalla, säger Marie-Louise Klevestedt.

Debatten är startskottet för en rad arrangemang på gymnasiet med fokus på EU-valet. Målet är att alla gymnasieungdomar ska få en bättre kunskap om vad EU är och inspirera alla förstagångsväljare att gå och rösta i valet den 26 maj. EU är högaktuellt även i undervisningen inom framförallt samhällskunskap under vårterminen.

Fler EU-arrangemang på Uddevalla gymnasieskola:

  • 26 mars föreläsning med Vladislav Savic, före detta utrikeskorrespondent på Sveriges Radio, som pratar om nationalismens framväxt i Europa.

  • Medverkan vid European Youth Week i Bryssel 29 - 30 april. Marie-Louise Klevestedt och en elev kommer att delta.

  • 9 maj Europadagen, temadag för hela gymnasieskolan. Nederländernas ambassadör Ines Coppoolse och Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki kommer till Uddevalla.

  • Skolval ska hållas på Agneberg den 14 maj och på Östrabo 1 den 15 maj . Politiker från alla partier som finns representerade i Europaparlamentet är inbjudna till Östrabo 1 under förmiddagen för att informera gymnasieeleverna innan skolvalet öppnar. Elever från naturvetenskapliga programmet (årskurs 2) kommer att ha ett särskilt ansvar för genomförandet av aktiviteterna.
  • Agnebergs juniorambassadörer för EU, som läser sista året på samhällsprogrammet med internationell inriktning, kommer att informera övriga elever på skolan om varför det är viktigt att rösta, hur man kan påverka vilka frågor som tas upp inom EU och vad EU arbetar med.

Tidigare nyheter om EU och gymnasiet:

Agneberg medverkar i film om EU-valet

Europaparlamentariker besökte Uddevalla gymnasieskola

De är ambassadörer för Europaparlamentet

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00