Gymnasieelever i topplacering på fysiktävling

Tre gymnasieelever som läser på naturvetenskapliga programmet på Uddevalla gymnasieskola Östrabo 1 kom på åttonde plats i Wallenbergs fysikpris 2019. En elev lyckades även ta sig till den nationella finalen där man utser Sveriges lag till den internationella fysikolympiaden.

Lennart Küssner och Liam Antonsson framför entrén till östrabo, och William Brochman inne i fysiksal

Lennart Küssner, Liam Antonsson och William Brochman hamnade på åttonde plats i Wallenbergs fysikpris 2019.

- Det är jätteroligt att våra elever placerar sig så bra. Extra kul är det att Uddevalla gymnasieskola står sig väl i konkurrensen med skolor från universitetsorter runtom i Sverige. Östrabo utmärker sig som den bästa skolan i regionen och även som en skola som nationellt uppmärksammas för sina duktiga fysikstudenter, säger Fredrik Olsson, lektor i fysik, på Uddevalla gymnasieskola Östrabo.

Wallenbergs fysikpris är den nationella fysiktävlingen där Sveriges bästa elever och skolor utses. Lagresultaten består av de tre bästa elevresultaten på provet. Östrabos lag bestod av eleverna Lennart Küssner (årskurs 2, 21 poäng), William Brochman (årskurs 2, 18 poäng) och Liam Antonsson (årskurs 1, 18 poäng) med totalt 57 poäng. Deltagarna i laget erhåller tusen kronor vardera för sin prestation.

Lennart Küssner placerade sig som en av de 18 bästa i tävlingen och går vidare till den nationella finalen i Göteborg i mars, samt ytterligare en kvaltävling i Estland i april. Under dessa tävlingar avgörs vilka som ska delta i Sveriges lag i den internationella fysikolympiaden som genomförs 7-15 juli i Tel Aviv i Israel.

Även förra året placerade sig Östrabo bra i fysiktävlingen med en femteplats och en elev som gick till final.

- Det är glädjande att vi även i år lyckats väl och att elever i årskurs ett och två intresserar sig för utmanande fysikuppgifter. Vi arbetar aktivt med att inspirera och entusiasmera alla elever, vilket vi hoppas kommer leda till bra prestationer även under kommande år, säger Fredrik Olsson.

Det är första gången en elev i årskurs 1, Liam Antonsson, kommit med i Östrabos lag. Eleverna i årskurs 3 presterade också bra med två elever med 17 poäng. Ebba Jernmark Burrows var en av dem som därmed placerade sig som tredje tjej på provet, även om det inte räckte ända till final eller plats i årets lag. Östrabos ”andralag” skulle också ha placerat sig i topp (48 poäng), vilket visar att många elever på Östarbo utvecklar intresse och goda förmågor inom naturvetenskap.

Mer information om tävlingen

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00