Klart med Internationella priset i Ung företagsamhet

Årets vinnare av det Internationella priset, Ung & företagsam, inom ramen för Ung företagsamhet (UF) är Julia Johansson med sitt företag Julia Emma Mode UF. En jury med representanter från Uddevalla kommun har utsett pristagaren och priset består av en veckolång utbytesresa till Japan.

Julia Johansson i sin monter på UF-mässan

Julia Johansson vinner det Internationella priset och får presentera sin företagsidé i Japan.

Julia Johansson läser hantverksprogrammet på Uddevalla gymnasieskola Östrabo yrkes. Hon har under tre års tid haft sin verksamhet igång, hon både syr och designar sina egna kollektioner.

Juryn som utsett vinnaren består av Vänortskommitténs ordförande Elving Andersson, kommundirektör Peter Larsson och Vänortskommitténs sekreterare Stellan Hedendahl. Här är juryns motivering till det internationella priset:

”Hantverksyrkena är bristyrken både i Sverige och Japan och Julias företag ger fokus på att hantverk är ett väl så bra bidrag och enkelt att omsätta i verkligheten eftersom kunskapen sitter i ”händer” och kunnande. Detta gynnar företagandet som detta pris ska främja i både Sverige och Japan eftersom vi hoppas det kan bidra till att så ett frö för att överbrygga det stora glappet för de yngre generationerna som kommer att behöva försörja två av världens mest åldrande befolkningar.”

Det internationella priset innebär att Julia Johansson tillsammans med läraren och internationella samordnaren Ing-Marie Lagnéus-Schröder får åka till Uddevallas vänort Okazaki i Japan. Där får Julia Johansson presentera sin företagsidé och inspirera elever på olika gymnasieskolor. De har även fått en inbjudan till Meiji Universitet i Tokyo, som är ett av Japans fem största universitet, för en presententation. I augusti tar Uddevalla emot elever från Japan i ett liknande utbyte under en veckas tid.

- Uddevalla kommun har kommit ovanligt långt i sitt vänortsarbete. Det har nu resulterat i ett fördjupat samarbete mellan Uddevalla och Japan med inriktning mot entreprenörsskap. I Japan får ungdomar inte lära sig om entreprenörskap förrän på universitetsnivå. De japanska eleverna ligger bättre till i Pisa-undersökningar medan svenska elever är mer framstående på innovationer, här kan vi komplettera varann i vårt utbyte, säger Ing-Marie Lagnéus-Schröder.

Uddevalla kommun tilldelades under 2018 Japans utrikesministers utmärkelse för det goda samarbetet mellan Uddevalla och Okazaki. Priset delas ut till personer och organisationer som gjort stora insatser för att främja vänskapliga relationer mellan Japan och andra länder.

Läs även De prisades på lokala UF-mässan

För mer information, kontakta gärna
Ing-Marie Lagnéus-Schröder
Lärare och internationell samordnare Uddevalla gymnasieskola