Släck ljuset och delta i Earth Hour Challenge

Lördag 30 mars är det Earth Hour, en världsomfattande manifestation för att ge en signal till beslutsfattare att ta krafttag för klimatet och den biologiska mångfalden. Då släcker människor jorden runt ljuset under en timmes tid i en symbolisk handling. Från 16 mars pågår även Earth Hour Challenge, en aktivitetstävling där du kan se hur stort ditt klimatavtryck är.

Logotyp med siffrorna 60 + mot svart bakgrund, siffrorna är skrivna med planeten jorden

Agera för klimatet under WWF Earth Hour och i Earth Hour Challenge.

Earth Hour sätter fokus på att klimatutsläppen måste hejdas och att den snabba minskningen av biologisk mångfald måste stoppas för att få en hållbar framtid. Klimatförändringar leder till att många arter helt kan försvinna när nederbördsmängderna ändras, det kan bli både torrare och blötare. Ingen vet exakt hur ekosystemen påverkas men vi vet att vi människor är helt beroende av friska ekosystem för vår överlevnad.

Klimatutmaningen Earth Hour Challenge pågår 16-30 mars och är en tävling där du kan utmana din kollega, kompis eller grannen i att spara koldioxid. Genom att svara på frågor och göra små utmaningar (deeds) sparar du koldioxid och agerar för klimatet. Tävlingen Earth Hour Challenge arrangeras av WWF och klimatappen Deedster. Mer information www.earthhourchallenge.se

I Uddevalla uppmärksammas Earth Hour:

• Torsdag 28 mars. Utdelning av stearinljus i Uddevalla centrum. Diskutera Earth Hour med Pia Svensson, miljösamordnare och Jenny Olsson, energi- och klimatrådgivare.

• Kommunens måltidsservice uppmärksammar Earth Hour med att servera en klimatsmart måltid - grön lasagne och vegetarisk salladsbuffé - till cirka 7000 barn. På torsdag 28 mars får grundskolorna den klimatsmarta rätten och på fredag 29 mars är det förskolornas tur. Måltidsservice arbetar aktivt med miljö- och klimat. Under våren ska andelen svinn mätas i olika delar av verksamheten och förra året användes 27,3 procent ekologiska livsmedel inom måltidsservice.

• Lördag 30 mars. Promenad upp till Skansberget för att se staden släckas ned från klockan 20.30. Samling nedanför Skansberget klockan 20.00 vid infarten från Strömstadsvägen. Arrangörer är Omställning Uddevalla och Uddevalla Naturskyddsförening. Läs mer i broschyren Biologisk mångfald i Uddevalla kommun

• Bohusläns museum har en pågående utställning med fokus på klimatet, Bigert&Bergström, The Climate Fix. Sedan början av 1990-talet har Mats Bigert och Lars Bergström utforskat extrema väderleksfenomen och klimatrelaterade frågor. Konstnärsduon fokuserar på storskaliga lösningar för att fixa klimatet – så kallade geo-engineering. Guidad visning i utställningen bland annat 14, 19 och 28 mars klockan 13.00

Var med och släck ljuset!

Earth Hour lördag 30 mars klockan 20.30-21.30.

Mer information om Earth Hour www.wwf.se/earthhour

Fler tips om klimatet www.uddevalla.se/klimat