Uddevalla är ett av sju svenska tävlingsområden för internationella arkitekter

Uddevalla hoppas nu att många unga europeiska arkitekter kommer att vilja arbeta fram innovativa ideér hur Dalaberg och Hovhult kan utvecklas genom tävlingen Europan.

Vattentornet på Dalaberg.

- Vi tror att Dalaberg och Hovhult kan locka de unga kreativa arkitekterna. Det handlar om att utveckla befintliga bostadsområden som har stor potential där arkitekterna kan komma med intressanta lösningar som höjer attraktiviteten och livskvalitén för de boende, säger Andreas Roos som är chef för planeringsavdelningen.

Uddevalla kommer att presentera bostadsområdena Dalaberg och Hovhult för tävlingens team vid lanseringsträffarna i Stockholm 18 mars, Göteborg 20 mars och Malmö 21 mars.

Utöver Uddevalla deltar Enköping, Täby, Borås, Visby, Halmstad och Helsingborg i Sverige. Totalt i Europa deltar 45 bidrag.

Uddevalla sticker ut eftersom vi presenterar ett befintligt bostadsområde. Dessutom är det ett område som har stora utmaningar som så många andra liknande områden från miljonprogrammet från 60-talets Sverige.

- Tävlingsområdet omfattar även en del av naturområdet på Bulid och vi hoppas att arkitekterna ska komma med kreativa ideér som tydligare kopplar ihop Dalaberg och Hovhult med närliggande naturområde, säger Andreas Roos.

Europan är en internationell tävling för arkitekter under 40 år och ger möjlighet att vara med och utforma våra framtida europeiska städer. Deltagarna väljer ut de områden de vill ta fram tävlingsbidrag till. Temat för årets tävling är Den Produktiva Staden. Tävlingen hålls vartannat år, och den omgång som startar nu kallas Europan 15.

Tävlingsbidragen ska vara inlämnade i juli, ställas ut i september och den slutliga vinnaren presenteras i december.

När tävlingen är avgjord är kommunen fri att använda vilka idéer och förslag som man vill av det som har kommit in.

Läs mer om europan.se