Stränder städas av idrottsungdomar

Nu på lördag den 13 april går startskottet för den återkommande städningen av den svenska kusten som genomförs av tusentals idrottsungdomar. I Uddevalla kommer ett antal stränder att städas av idrottsföreningarna IK Rössö och WH Rockets Herrestads AIF.

Plast och annat skräp, en blå tunna står på en sandstrand

Mycket skräp hamnar på stränderna.

Uddevalla kommun stöttar städningsinsatsen, som kommer att ske vid:

• Skredsvik från småbåtshamnen till Gullmarsbergsbasen
  • Uddevallabron, norra sidan från Sunningen till Mollön

Städningskampanjen går under namnet Städa Kust och arrangeras av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige. Beräkningar visar att plastmängder motsvarande 120 badkar per dygn flyter iland längs västkusten.

- Vi tycker detta är ett viktigt och bra initiativ från idrottsrörelsen. Vi kommer från kommunens sida att hjälpa till att hämta upp det insamlade avfallet och har identifierat och tipsat om dessa strandsträckor där det lätt samlas skräp, säger Sofia Ström, kommunekolog.

De senaste somrarna har ett antal ungdomar med kommunal sommarlovspraktik städat stränder i Uddevalla. Planen är att en liknande insats ska ske under sommaren i år.

Mer information om Städa Kust

I Ljungskile kommer dessutom strandsträckan från Klocktornet fram till Laxbutiken att städas i Ljungskile samhällsförenings regi lördag den 27 april.

Ljungskileskolan, Linnéaskolan och Ljungskile Folkhögskola städar i sitt närområde vid skolorna under perioden 24-26 april.