Fira hållbart utan plastkonfetti

Nu närmar sig skolavslutningstider, studenten och andra typer av firanden. Om du använder blomblad, ris, fågelfrön eller såpbubblor vid ditt firande istället för plastkonfetti och ballongsläpp, så gör du en stor insats för djur och natur.

Nina Södergren och Sofia Ström kastar upp blomblad som konfetti i luften

Använd blomblad, fågelfrö eller såpbubblor vid ditt firande så skonar du djur och natur, tipsar rektor Nina Södergren och kommunekolog Sofia Ström.

Plast av olika slag som hamnar i naturen når slutligen havet och bryts med tiden ner till mikroplaster. Både plaster och mikroplaster äts upp av djuren och fastnar i deras matsmältningsorgan, vilket bland annat kan leda till att djuren svälter ihjäl. Mikroplasterna stannar kvar i ekosystemet, de försvinner inte. Mikroplaster förekommer i dag i alla jordens marina miljöer. Det finns på havsbotten, i vikar och kustområden, på stränder och levande organismer.

- Plasten, och framför allt mikroplasterna, är ett stort hot mot det marina livet. Vi vet inte idag vilka konsekvenser det kommer att ha på sikt. Släng inte någon plast i naturen och använd inte plastkonfetti, säger Sofia Ström, kommunekolog.

Plastkonfetti sprids lätt med vinden och når ut till havet via vattendrag eller via dagvattenledningar. Genom att använda ofarlig konfetti i form av blomblad, ris, fågelfrön eller såpbubblor så hjälper du naturen och livet i havet.

Lycka till med ditt hållbara firande!

Pressmeddelande från Kommunernas internationella miljöorganisation