Hjälp unga att avstå från alkohol - Tänk om!

Snart är det skolavslutning och då ökar risken för att ungdomar ska dricka alkohol. Nu drar kampanjen ”Tänk om” igång. Kampanjens syfte är att få färre att köpa ut till minderåriga.

Tänk om logga

Äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för dem som inte har åldern inne. Källa: Skolelevers drogvanor 2017. En vanlig langarmyt är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner.

Skolavslutning och alkohol

Nästan nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Siffrorna kommer från en undersökning som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer även att 35 procent av föräldrarna i Västra Götaland är oroliga för att deras eget tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen.

I samband med skolavslutningen kommer många unga att dricka alkohol vilket oroar många föräldrar. Men som förälder är det viktigt att komma ihåg att du har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig.

IQ undersökning genomfördes av Norstat under tiden 22 mars - 15 april 2018, bland 3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13–17 år via en slumpvis rekryterad webbpanel. I Västra Götaland deltog 454 föräldrar.

Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har vi samlat fem tips till dig som är förälder.

Här har vi samlat fem tips till dig som är förälder

  1. Visa att du bryr dig

Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol och tider.

  1. Bjud inte på alkohol och köp inte ut

Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

  1. Hjälp till att säga nej

Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

  1. Håll kontakten

Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

  1. Kom överens med andra föräldrar

Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn.

Läs mer på tonårsparlören.se »

Youtubern Lucas Simonsson slår hål på en vanlig langarmyt »

Glad sommar önskar Drogfri Ungdom!

För mer information kontakta gärna:

Malin Törner, drogförebyggande samordnare, telefon 0522-69 68 22

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00