Uniform på jobbet-dagen uppmärksammas i kommunen

Idag onsdag 29 maj anordnas för första gången ”Uniform på jobbet-dagen”. Syftet är att synliggöra och väcka intresse för hemvärnet och fira det frivilliga engagemanget. I Uddevalla kommun kommer bland andra Jörgen Wennergren och Daniel Andersson bära uniform på jobbet.

Daniel Andersson och Jörgen Wennergren i uniform framför Stadshuset

Daniel Andersson och Jörgen Wennergren uppmärksammar hemvärnet med uniform på jobbet under onsdagen.

Under ”Uniform på jobbet-dagen” kommer hemvärnssoldater som får tillstånd av sin arbetsgivare att bära uniform under sitt civila arbete. De uppmuntras också att ha uniform till och från arbetet, samt vid annan lämplig verksamhet under dagen.

- Vi tycker detta är en positiv satsning, vi vill visa att hemvärnet finns och locka fler att gå med. Förra året bidrog hemvärnet med 244 000 arbetstimmar i brandsläckning och eftersök, det kanske inte alla känner till, säger Jörgen Wennergren som är samverkansbefäl i hemvärnet.

Han och Daniel Andersson, som är bandvagnsförare i hemvärnet, arbetar till vardags båda på samhällsbyggnadsförvaltningen i Uddevalla kommun. Under onsdagen kommer de att bära uniform hela eller delar av arbetsdagen.

- Intresset för att gå med i hemvärnet ökar hos framförallt yngre personer, men det behövs alltid fler, säger Daniel Andersson.

Hemvärnets huvuduppgift är att motverka ett väpnat angrepp, men hemvärnet finns också som en resurs vid olika typer av samhällskriser. Exempelvis kan räddningstjänst och polis kalla in hemvärnet vid skogsbränder, översvämningar och sök efter förvunna personer.

Mer information om hemvärnet