Späckat biblioteksprogram i höst

Biblioteken bjuder på ett fullspäckat program i höst med många kvinnliga författare. Bland annat får Stadsbiblioteket besök av två författare som är invalda i Svenska Akademien, Jila Mossaed och Ellen Mattson.

En uppslagen bok med höstlöv som flyger i vinden

- Det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt och det färgar hösten med många kvinnliga författare, vi har ett fullmatat och brett program. Extra roligt och spännande är det att vi får hit Jila Mossaed och Ellen Mattson som ska prata om skrivande och sitt författarskap, säger Anna Klein, en av de programansvariga och bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Allra första författarbesöket sker redan onsdag 11 september då Melody Farshin, ståuppkomiker och författare, kommer till Dalabergs bibliotek. Hon har bland annat arbetat som ungdomsansvarig på Folkets hus i Rinkeby och hennes föreläsning riktar sig till ungdomar.

I oktober kommer även Helena von Zweigbergk, författare, journalist och programledare, till Dalabergs bibliotek. Hon har skrivit många relationsromaner, bland annat ”Totalskada” som kom 2018. Senare i oktober blir det även musik direkt från Haiti med Sanba Zao Family och Sanna & Sten Källman på Dalabergs bibliotek.

Stadsbibliotekets första föreläsning hålls 17 september då Ingela Eek, guide och deltagare i projektet Göteborgskvinnor i rörelse, berättar om kampen för kvinnlig rösträtt. I oktober kommer Lars Sund, finlandssvensk författare, som skrivit ”Där musiken började” som är del två i en planerad trilogi och är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. På Stadsbiblioteket blir det även traditionell högläsning under Kura skymning 11 november.

Dessutom anordnas Bokens dag på Folkets hus 24 oktober med författarna Kalle Lind, Mari Jungstedt, Lars Wilderäng och Zeina Mourtada. Dagen är ett samarrangemang mellan Hallmans bokhandel, Folkets hus, Studiefrämjandet och Uddevalla kommun.

Biblioteksprogrammet avrundas i december med en föreläsning på Ljungskile bibliotek av Marcus Nilsson, folkbildare och föreläsare på Sensus studieförbund. Han kommer att prata om identitet, nationalism och svenskhet.

Samarrangörer till biblioteksprogrammet är Studiefrämjandet Uddevalla, Uddevalla FN-förening, Förvaltningsområde för finska språket, Föreningen Norden och Sensus studieförbund.

Biblioteksprogrammet finns att hämta på biblioteken.
Du kan även läsa biblioteksprogrammet här (pdf)

Mer information om biblioteken

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00