Nya mötesplatsen Soffan invigd i Ljungskile

På onsdagen invigdes den nya mötesplatsen Soffan på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile. Det var fullsatt i lokalen när bandet knöts för det nystartade samarbetet mellan föreningslivet i Ljungskile och kommunen.

Ett blågult band knyts samman vid den officiella invigningen

Ann-Charlott Gustafsson knyter bandet tillsammans med Sten-Åke Lyngstam och Linda Olausson Noremalm vid den officiella invigningen av Mötesplats Soffan.

Mötesplats Soffan är öppen för alla och ska vara en plats för aktiviteter och social gemenskap. Där finns ett café som är bemannat dagtid under vardagar. Olika arrangemang kommer att ordnas i samverkan mellan aktivitetssamordnaren på Sofiedals trygghetsboende och Föreningen Mötesplats Soffan. Det övergripande målet med den nyöppnade mötesplatsen är att skapa en förbättrad folkhälsa samt att öka trivsel och trygghet i området.

Ann-Charlott Gustafsson, ordförande i socialnämnden, höll invigningstal och pratade om hur viktigt det är att det finns platser där människor kan träffas. Hon sa att det är ett politiskt mål att öppna fler mötesplatser runtom i Uddevalla. 

- Ett av våra stora folkhälsoproblem är att många människor är ensamma. Det för med sig psykisk ohälsa men också andra sjukdomar. Det är viktigt att träffa andra och vara en del i en gemenskap, därför är mötesplatser så viktiga för så många människor, säger hon.

Föreningen Mötesplats Soffan består av personer i Ljungskile med koppling till Röda Korset, Rädda barnen, Ljungskileortens hembygdsförening, Rotary, PRO och Svenska kyrkan. Ordföranden i föreningen, Sten-Åke Lyngstam, hjälpte till att officiellt knyta bandet för den nya mötesplatsen tillsammans med Ann-Charlott Gustafsson och aktivitetssamordnaren Linda Olausson Noremalm.

Sten-Åke Lyngstam berättade att mötesplatsen kommer att fyllas med aktiviteter som musikuppträdanden, sång, quiz, kortspel, brädspel, gymnastik och andra arrangemang utifrån önskemål. Alla goda idéer är välkomna. Samarbete kommer också att ske med Studieförbundet Vuxenskolan. 

- Det här drivs helt ideellt, vi tjänar inga pengar på detta. Vi vill att Ljungskileborna ska ha det bra, säger han.

Under invigningen fick besökarna också lyssna på Jota Thorén, som bland annat sjöng ”Hallå du gamle indian” och ”Maria” till rungande applåder.

Fakta / Mötesplats Soffan

Adress: Sofiehemsvägen 2 A, Ljungskile

Öppettider caféet: 11.00-15.00 måndag-fredag.

Mötesplats Soffan drivs som ett idéburet offentligt partnerskap mellan Föreningen Mötesplats Soffan och Uddevalla kommun.

Mötesplatsen bemannas med företrädare från föreningen och aktivitetssamordnaren.

Personer med någon insats från arbetsmarknadsavdelningen kommer också att vara delaktiga i arbetet på mötesplatsen.

Tre glada kvinnor står med kaffebrickan redo att betala i caféet på Mötesplats Soffan

Birgit Hakelöv, Ingrid Adolfsson och Eva Hermansson köper första fikat av Eva-Lena Åkesson på Mötesplats Soffan och tycker det är toppen att mötesplatsen har öppnat.

Företrädarna för Föreningen Mötesplats Soffan presenteras

Marita Svantesson, Eva-Lena Åkesson, Rolf Hermansson, Birgitta Wilde, Gunnel Lindbom, Sten-Åke Lyngstam, Ingemar Nordmark och Kerstin Bengtsson sitter i styrelsen för Föreningen Mötesplats Soffan och kommer att vara aktiva i mötesplatsen.

Fullsatt i lokalen

Många ville vara med på invigningen av Mötesplats Soffan.