Fairtrade i fokus under två veckor

Handlar du Fairtrade-märkta varor? Just nu pågår en två veckor lång rikstäckande kampanj med engagemang och uppmärksamhet kring Fairtrade-märkta varor.

Någon i en affär håller i en varukorg med rosor, bananer och kaffe

Handlar du Faitrade-märkta varor? Foto: Fairtrade Sverige

Fairtrade är en oberoende internationell produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Kärnfrågan för många människor är tak över huvudet, mat på bordet och gärna en framtidstro.

Fairtrade ger odlaren en tryggare familjeekonomi, bättre arbetsvillkor och kunskap att kunna bruka jorden mer hållbart. I Sverige är var nionde kopp kaffe, varannan ros och var sjätte banan som säljs Fairtrade-märkt.

Uddevalla är diplomerad som en Fairtrade City vilket innebär att kommunen engagerar sig för etisk konsumtion och verkar för att fler Fairtrade-märkta produkter ska finnas att köpa. Uddevalla kommun har som mål att varje kopp kaffe, te och choklad ska vara Fairtrade-märkt.

Pia Svensson och Jenny Olsson i banandräkter med Fairtrade-märkning

Pia Svensson och Jenny Olsson informerade om Fairtrade.

- Vi försöker synas på olika event för att informera allmänheten. Nu senast var vi med på helgens arrangemang Gömda glömda gårdar, där vi klädda i banandräkter delade ut Fairtrade-märkta bananer och pratade om Fairtrade. Det var många som kom fram för att diskutera med oss, säger Jenny Olsson, samordnare för Uddevalla Fairtrade City.

Uddevalla kommuns Fairtrade-mål

Mer information om Fairtrade