Förskolebussar ger glada barn och bättre inlärning

I Uddevalla finns två specialbyggda förskolebussar som ger barn möjlighet att utforska nya miljöer. Bussarna är mobila förskoleavdelningar som erbjuder utomhuspedagogik och ger nya vänskaper mellan barn från olika stadsdelar.

Glada barn tittar in i kameran framför en gul buss i skog

Förskolebussarna ger barnen möjlighet att utforska nya miljöer.

En förskolebuss finns på Hovhults förskola i Uddevalla och en finns på Hälle förskola i Ljungskile. Bussarna har plats för 20 barn vardera i åldrarna 4-6 år och är fullt utrustade med kök, matplatser, leksaker, torkskåp, toalett och skötbord. Varje dag åker förskolebussarna på utflykt i närområdet. Där får barnen chans att upptäcka nya intressanta miljöer och vara utomhus större delen av dagen. De får springa, klättra och göra aktiviteter tillsammans med pedagogerna. Varje dag serveras varm eller kall mat, ofta utomhus i anslutning till bussen och efter lunch finns möjlighet till vila inne i bussen för de barn som behöver.

Förskolebussarna har fått mycket positiv respons. Barnen är gladare, äter och sover bättre, och utvecklar sin motorik snabbare. De lär sig bättre i utomhusmiljön och utvecklar sitt språk snabbare.

Tipspromenad med en förskollärare och fyra barn.

Barn från förskolorna gör aktiviteter tillsammans.

De får också en starkare självkänsla, ökar sin kreativitet och får massor av nya vänner. Tack vare förskolebussarna får barnen också lära sig att ta ansvar i större utsträckning och blir därmed bättre förberedda inför skolstarten. En annan positiv effekt är att barnen får en god vana i att vara mycket utomhus.

Mer information om förskolebussarna

Barn står på kö framför matservering utanför bussen

Barnen får ofta äta mat utomhus vid sina utflykter.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00