Soptunna för havet i gåva från Uddevalla hamn

I förra veckan fick kommunens gatu- och parkenhet en flytande soptunna avsedd för havet i gåva från Uddevalla hamn. Uppfinningen heter Seabin och kan samla upp skräp ur vattnet.

Seabin överlämnas till kommunen

Uddevalla hamn överlämnade en soptunna avsedd för havet till Uddevalla kommun.

- Det är jättekul att vi fått detta i gåva, vi är väldigt tacksamma. Seabin är en smart uppfinning och den ligger helt i linje med vårt arbete att se till att mindre skräp och plast hamnar i havet, säger Fredrik Stengavel, chef för gatu- och parkenheten.

Seabin är ungefär som en normalstor papperskorg, som kan placeras i vattnet intill kaj och tömmas från land. Soptunnan flyter i vattnet och skapar en virvelström som gör att det som flyter på ytan fångas upp och sugs in i den.

- Vår tanke är att installera denna soptunna till våren, gärna centralt placerad i Bäveåns utlopp nära Bohusläns museum. Vi tror att det kan vara en bra plats med ett naturligt flöde där vi kan se hur den fungerar och hur ofta den behöver tömmas, säger Fredrik Stengavel.

Soptunnan Seabin överlämnades officiellt av Rolf Jonsson, styrelseordförande för Uddevalla hamnterminal, i torsdags förra veckan.

Se film med mer information om Seabin

Rolf Jonsson och Fredrik Stengavel vid soptunnan Seabin

Rolf Jonsson, styrelseordförande i Uddevalla hamnterminal, överlämnar Seabin till Fredrik Stengavel, chef för gatu- och parkenheten.