Elda på rätt sätt för bättre miljö, hälsa och ekonomi

Genom att elda på rätt sätt kan du bidra till att minska utsläppen med upp till 50 procent, samtidigt som luften blir bättre där du bor.

Vedeldning - Tänd i toppen. Bild Naturvårdsverket

Naturvårdsverket tipsar om att du ska tända en brasa på toppen. Det tar lite längre tid men gaserna som förångas från veden förbränns då i stället för att spridas som föroreningar i luften. Dessutom brinner elden jämnare och det blir mer värme per vedträ.

Det här bör du tänka på innan du börjar elda:

  • Veden
    Använd lagom torr ved och inte impregnerat trä eller avfall. Veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår. Ved som tas in i huset bör användas inom någon vecka, annars blir den för torr, vilket gör att den brinner upp fort och att utsläppen kan öka.
  • Tändmedel
    Använd helst tändmedel i form av braständare eller fint huggna vedträn. Undvik helst tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Använd ej tändvätska.
  • Röken
    Eldar du brasan rätt brinner den med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas. Från skorstenen syns då inte röken alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas.

Läs mer om vedeldning

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00