Nu är kommunens förskolebussar invigda

På tisdagen invigdes kommunens gula förskolebussar utanför Bohusläns museum. Barn från både Hovhults och Hälle förskolor deltog och fick knyta band, och barn och utbildningsnämndens ordförande Roger Ekeroos förklarade bussarna invigda.

Barnen fick vara delaktiga i invigningen av förskolebussarna

Vid invigningen av förskolebussarna fick barnen från Hälle och Hovhults förskolor knyta bandet.

Bussarna används av Hälle och Hovhults förskolor och fungerar som två mobila förskoleavdelningar som tar med barnen på utflykt i närområdet. Fordonen är fullt utrustade med kök, matplatser, viloplatser, leksaker, torkskåp, toalett och skötbord, värmeskåp och rullstolsramp. De har under sommaren kompletterats med färgglad dekor och har nyligen fått wifi ombord.

Förskolebussarna togs i drift i februari och utgår från utomhuspedagogik och hållbart lärande. Responsen från barn, föräldrar och pedagoger är mycket positiv. Bland annat utvecklar barnen sitt språk snabbare och blir mer trygga och självständiga. Det som barnen upplever på sina bussutflykter jobbar barn och pedagoger vidare med när de är tillbaka på förskolan. Varje buss har plats för 20 barn. Det innebär att barnen är indelade i grupper som växelvis är på förskolan respektive ute med förskolebussen.

Petter Jonsson, rektor för Hovhults förskola och en av de drivande krafterna bakom tillkomsten av förskolebussarna, tackade politiker och andra personer som sett till att bussarna nu är i drift. Förskolepersonal och chaufförer fick ett extra stort tack. Han sa också att förskolan i Uddevalla utvecklats med 40 platser tack vare bussarna, och att de bidrar till integrationen då barn från olika stadsdelar får träffas.

- Ordet buss kommer från omnibus som betyder till alla. Och förskolebussarna är verkligen till för alla, alla ska kunna åka med, sa han.

Linda Malmström, rektor för Hälle förskola, berättade sedan om hur en vanlig dag med förskolebussarna kan se ut.

- Först börjar vi med frukost på förskolan och sedan åker vi iväg med bussen på äventyr. Vi har åkt till Sparreviken, Backamo och hit till museet och fått lära känna nya kompisar, sa hon.

Efter gemensam bandknytning där alla barnen fick vara med från de båda förskolorna, så fick Roger Ekeroos, ordförande i barn och utbildningsnämnden, möjlighet att förklara bussarna invigda.

- Det är roligt att få göra den formella invigningen av förskolebussarna. Lycka till, sa han.

Invigningen avslutades med att barnen fick sjunga Bryggansången och Hjulen på bussen, och avrundades med korv och bröd till alla barn.

Mer information om förskolebussar

Rektor Linda Malmström tillsammans med barnen som knyter bandet.

Roger Ekeroos förklarar bussarna invigda, här flankerad av Linda Malmström och Petter Jonsson.

Alla barn fick korv med bröd när invigningen avslutades. Presenningen är ofta använd när barnen är på bussutflykt och har matpaus.

Så här ser förskolebussarna ut inuti.

I Uddevalla kommun finns två förskolebussar.