Nya skulpturer invigdes i centrum

Nu har nya konstverk kommit på plats mitt i centrala Uddevalla. Många ville vara med när tre nya skulpturer invigdes på lördagen med tal av kultur och fritidsnämndens ordförande Monica Bang Lindberg, de tre konstnärerna och musik.

Här invigs skulpturen "Hjärtat i staden" som är gjord av Fredrik Nielsen. Foton: Stellan Hedendahl

- Vi har fått så mycket positiva kommentarer om alla konstverk, det är väldigt roligt, säger Carl Casimir, kommunantikvarie.

Invigningen startade vid Eva Fornåås konstverk ”Utterfamiljen” som står placerad på Kungsgatan vid Gallionen sedan april och består av tre uttrar i brons. Därefter vandrade invigningen vidare till det nya konstverket ”Hjärtat i staden” som står precis där Kungsgatan startar, i nära anslutning till Västerlånggatan. Konstverket är gjort i glas och neon av konstnären Fredrik Nielsen och innehåller ett telefonnummer som går till konstnären själv. Under sitt tal pratade han om att konstverket kanske är själva samtalet.

- Fredrik Nielsen vill väldigt gärna att konstverket ska bli en mötesplats. Att skulpturen är upplyst och står vid ingången till Kungsgatan tror jag kan bidra till att det blir en punkt att samlas vid, säger Carl Casimir.

Invigningen avslutades vid museiparken, där konstnären Lotta Söders ”Spira” står placerad. Skulpturen är gjord i betong och glasmosaik med mönster från bohuslänska textilier. Under sitt tal förklarade hon att många av de gamla textilmönster hon inspirerats av är exotiska, vilket tyder på att Uddevalla haft långväga kontakter med andra delar av världen redan då.

Mer information om konstnärerna:

Eva Fornåå

Fredrik Nielsen

Lotta Söder

Monica Bang Lindberg, ordförande i kultur och fritidsnämnden, inviger "Utterfamiljen".

Konstnären Eva Fornåå vid sitt konstverk "Utterfamiljen".

Konstnär Fredrik Nielsen vid sitt konstverk "Hjärtat i staden".

Konstnär Lotta Söder vid sitt konstverk "Spira".

"Spira" står i museiparken vid Bohusläns museum.