Elever fick presentera vetenskaplig poster på Nobel Prize Museum

Klass 8C på Ramnerödsskolan har under hösten deltagit i Forskarhjälpen 2019 med tema Fullkornsjakten för att ta reda på vad ungdomar tycker om hälsosam mat. Bland annat har eleverna fått smaka på bröd och socker med olika fullkornsinnehåll och svara på enkäter. I måndags var två av eleverna tillsammans med sin lärare på plats i Stockholm för att presentera sin vetenskapliga poster på Nobel Prize Museum.

Eva Funck delar ut diplom till eleverna från Ramnerödsskolan på Nobel Prize Museum i Stockholm.

Sammanlagt har 27 skolor från hela landet deltagit i Fullkornsjakten. De deltagande skolorna fick på måndagen vara med vid den avslutande konferensen som både innehöll föreläsningar och en kort presentation av forskarnas sammanställning av resultaten. Alla elever fick också kort berätta om sin egen vetenskapliga poster och analys. De fick även var sitt diplom av Eva Funck, känd från ”Evas funkarprogram”.

- Vi hade en fullspäckad och rolig dag i Stockholm. Att vara med i Fullkornsjakten har varit både skojigt och utmanande för eleverna. Den svåraste biten för klassen var att analysera resultaten, men det har varit väldigt lärorikt att vara med i det här projektet, säger Maria Scharffenberg Kahlke, lärare.

Ett av forskningsresultaten i Fullkornsjakten är att många elever tycker att bröd med lite högre fullkornshalt än vitt bröd smakar bra och det kan vara ett bra sätt att öka andelen fullkorn i kosten. Undersökningen visar också tydligt att ungdomar inspireras av sociala medier som instagram och youtube, något som kan användas för att påverka ungdomar att äta hälsosammare.

Läs tidigare nyhet Ramnerödsskolan deltar i Forskarhjälpen

Mer information om Forskarhjälpen 2019

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00