Ny utställning på Galleri Vitt brus

Från och med lördag 25 januari kan du se en ny utställning på Galleri Vitt brus i Stadsbiblioteket. Där visas dokumentär fotografi från 1930-talets USA.

Dokumentära bilder från 1930-talets USA visas på Galleri Vitt brus från 25 januari.

Amerikanska statens Department of agriculture gjorde flera försökte att förbättra livsförhållandet för mycket fattiga lantbrukare och de som inte hade eget land att odla på. Bland annat kunde lantbrukare låna pengar för att kunna köpa sitt eget jordbruk.

Under sju - åtta år med start 1935 åkte en växande skara av dokumentärfotografer runt och fotograferade vardagen för fattiga och hemlösa jordbrukare och arbetare. När projektet avslutades fanns 130 000 bilder i arkivet hos Library of Congress i Washington. Dokumentationen av livet på landsbygden är en del av fotografins historia.

Bland bilderna finns Dorothea Langes porträtt av hemlösa och Walker Evans bilder av familjer. Många av bilderna har blivit klassiska och visas och används i olika sammanhang. Det blev en viktig dokumentation för framtiden.

Dessa fantastiska bilder har även idag sin aktualitet. Man kan se utställningen som en samling otroligt bra fotografier, om de förhållanden som rådde på 1930-talet. Liknande livsvillkor som många lever under idag i många länder. Bilderna berättar om och ställer frågor om humanism och människors rättigheter till ett bra liv.

1987 gjorde ABF och Konsthallen en utställning med några av dessa bilder. Utställningen var sedan på turné under flera år. Nu har vi tagit fram utställningen igen och visar den på Galleri Vitt brus.

Utställningen visas på Galleri Vitt brus 25 januari – 29 februari.

Öppettider Galleri Vitt brus
Måndag-torsdag 9-19
Fredag 9-18
Lördag 10-16

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00