Nominera till ungdomsfullmäktige senast 14 februari

Brinner du för någon fråga? Vänta inte tills du blir vuxen. Gör din röst hörd nu och ställ upp i valet till ungdomsfullmäktige i Uddevalla.

En illustration med megafon som skriker ut orden Gör din röst hörd!

Ungdomsfullmäktige är ett sätt för unga att påverka i olika frågor i kommunen. Från och med 17 december fram till 14 februari kan du nominera dig själv eller någon du känner till kandidat i valet till ungdomsfullmäktige. Du behöver inte ha några förkunskaper och du måste inte vara politiskt engagerad.

- Om du tycker det är intressant med samhällsfrågor eller brinner för en särskild hjärtefråga, då är det här bästa sättet att göra din röst hörd och påverka. Det är ditt engagemang som är det viktigaste, säger Valentina Velasquez, vikarierande ungdomssamordnare, som tidigare suttit med i ungdomsfullmäktige i fyra år.

Ungdomsfullmäktige består av unga representanter från kommunens högstadieskolor samt gymnasium, från fritidsgårdarna och från kommunfullmäktiepartiernas ungdomsförbund. Varje skolhus har två representanter i ungdomsfullmäktige. Sammanlagt finns det 43 platser i ungdomsfullmäktige. De unga som väljas in till ungdomsfullmäktige har sin plats under ett års tid och får betalt för sin mötestid.

- Att vara med i ungdomsfullmäktige är det bästa sättet att träffa de som bestämmer och prata direkt till dem. Du får också utbildning i hur kommunen fungerar och har sedan en bra merit i ditt CV, säger Valentina Velasquez.

Nomineringen till ungdomsfullmäktige kommer att pågå fram till 14 februari, och valet av de aktuella kandidaterna genomförs därefter. I nomineringen ska du förklara vad du vill påverka i vår stad eller vilka idéer du har för unga i Uddevalla. Alla kommer sedan att kunna rösta på den motivering man tycker är bäst, utan att veta vem personen är. Varje skola röstar på sina kandidater, liksom varje fritidsgård och varje ungdomsförbund.

Håll ögonen öppna, mer information om valet kommer i februari.

Ungdomsfullmäktige finns på facebook och instagram

Här kan du nominera och läsa mer om ungdomsfullmäktige