Östrabo vann nationell fysiktävling

Sveriges bästa fysikelever går på Uddevalla gymnasieskola Östrabo 1. Tre elever vann nyligen lagtävlingen Wallenbergs fysikpris 2020, som är den största fysiktävlingen i landet.

Eleverna Liam Antonsson, Albin Edegran och Lennart Küssner från Uddevalla gymnasieskola Östrabo 1 vann tävlingen Wallenbergs fysikpris 2020.

Provet går till så att alla elever skriver ett individuellt prov, och lagets resultat utgörs av de tre bästa elevresultaten på provet. De tre eleverna i Östrabolaget heter Lennart Küssner, Albin Edegran och Liam Antonsson. Med totalt 82 poäng tog de en överlägsen seger och deltagarna i laget erhåller tre tusen kronor vardera för sin prestation.

Alla tre placerade sig dessutom bland de arton bästa i landet och får därmed även en plats i den nationella finalen på Chalmers i Göteborg 16-20 mars, där Sveriges lag till den internationella fysikolympiaden skall utses. Där väntar nya utmanande teoretiska och även experimentella uppgifter.

- Östrabo utmärker sig som den bästa skolan i regionen och även som en skola som nationellt uppmärksammas för sina duktiga fysikstudenter. Årets fina resultat för Östrabo är helt fantastiskt och visar att skolan är tillbaka i absolut topp bland landets gymnasieskolor, säger Fredrik Olsson, lektor i fysik på Uddevalla gymnasieskola Östrabo 1.

Under åren 2000-2014 placerade sig Östrabo bland de tio bästa skolorna varje år med flera segrar (senast 2012). Ett aktivt arbete för att utveckla alla elever, även de allra bästa, har lett till att Östrabo sedan 2018 åter placerar sig bland de tio bästa skolorna i landet. Det är också glädjande att många elever i årskurs två intresserar sig för utmanande fysikuppgifter. Fysikintresset är stort och återväxten god på Östrabo.

- Vi jobbar mycket med laborationer där eleverna får se kopplingen mellan teori och experiment, och där de själva får se hur teorierna fungerar i en praktisk situation. Begreppsförståelse är också centralt i undervisningen, att man förstår från grunden är basen för att kunna ta nästa steg i fysiken, säger Fredrik Olsson.

Att inspirera och utmana intresserade elever för fysik är en mycket viktig del av Wallenbergs fysikpris. Uppgifterna är gjorda för att väcka intresse för fysik som finns runt omkring oss och också för forskningsresultat inom fysik.

Mer information om tävlingen Wallenbergs fysikpris

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00