Finsk äldreomsorg finns på Skogslyckan

Är du äldre, finsktalande och vill ha äldreomsorg på finska? Det kan du få på finska enheten på Skogslyckans vård- och omsorgsboende. Där kan du prata finska med personal och boende, läsa finska nyheter, lyssna på finsk musik och fira finska högtider.

Tervetuloa! Välkommen! hälsar personal och boende på finska enheten. Här syns Jaana Sova, Sirkka Backström, Paula Savola, Leila Hyvönen och Birgit Rybakov.

- Man kan känna ett lugn och en trygghet om man får använda sitt modersmål i vardagen. Det har vi märkt bland de boende, säger Jaana Sova, finskspråkig undersköterska på finska enheten.

Sammanlagt finns sju lägenheter på våningsplanet där tre av fyra i personalen pratar flytande finska. Här finns ett stort engagemang för de boende. Bland annat ordnas traditionell finsk mat vid olika tillfällen – som köttpiroger, kålrotslåda, memma, mintchoklad och klappgröt. Varje vecka levereras två olika finska tidningar med nyheter, finsk musik spelas ofta från skivor eller via internet och ett gemensamhetsutrymme har inretts med nya blåvita möbler med Marimekkomönster på gardiner och kuddar. När det är finska högtidsdagar hissas finska flaggan utanför huset.

Personalen försöker också vara uppmärksam på finska aktiviteter som arrangeras i närområdet. Innan jul åkte två av de boende med personal för att lyssna på de vackraste finska julsångerna i Bäve kyrka.

- Våra boende tyckte det var jätteroligt och sjöng med i sångerna. Där träffade de också gamla bekanta och fick prata med dem, säger Birgit Rybakov, finskspråkig undersköterska.

Finska språket är ett av de fem minoritetsspråken i Sverige, och Uddevalla tillhör förvaltningsområde för finska språket. Det innebär att alla finsktalande i kommunen har flera särskilda rättigheter. Att få äldreomsorg på finska är en av de rättigheterna.

- Om du som äldre bor här på finska enheten så möts du av personal som förstår hela din kontext, den kultur du vuxit upp i. Och som förstår vad det innebär att lämna sitt hemland och komma till en helt annan kultur, säger Carina Henriksson, enhetschef för Skogslyckans vård och omsorgsboende.

I källaren på Skogslyckans vård och omsorgsboende finns dessutom en helt nyrenoverad bastu. Något som är eftertraktat av de boende på finska enheten.

- Självklart kan du som bor här också få hjälp med att basta om du önskar det, säger Carina Henriksson.

Mer information om Förvaltningsområde för finska

Skogslyckans vård- och omsorgsboende

Många faller ofta tillbaka till sitt modersmål när de blir äldre. Då är det tryggt att kunna använda sitt första språk när man vill kommunicera.

Två finska tidningar levereras varje vecka med aktuella finska nyheter.