Nu tar Rampen form i Källdalsskolan

Nytt bibliotek, fritidsgård, café, idrottshall, danssal, musikstudio och en mindre scen. Massor av möjligheter för kultur och fritid skapas nu i den del av Källdalsskolan som kommer att heta Rampen, och som ska vara öppen för allmänheten. Det blir en helt ny mötesplats i området.

Den del av Källdalsskolan som kallas Rampen kommer att fyllas med kultur- och fritdsaktiviteter.

Just nu pågår både bygge och planering av de verksamheter som ska husera i Rampen som öppnar i höst. Kultur och fritid söker nu personal till de åtta lediga tjänster som fritidsledare, bibliotekarier och andra yrkesroller som kan behövas för att skapa en öppen och trygg miljö.

Rampen ska vara bemannad med personal både under dag- och kvällstid. Biblioteket kommer att hålla meröppet, vilket innebär att besökare kan komma in och låna böcker även när biblioteket är obemannat. Idrottshallen ska hyras ut till föreningar under kvällar och helger, samtidigt som fritidsledare och pedagoger från Kulturskolan kan ha olika aktiviteter i huset och det finns möjlighet att anordna exempelvis musik-, författar- eller teaterarrangemang. Caféet kommer också att vara öppet under kvällstid. Under skoltid har skolan tillgång till samtliga utrymmen.

- Det här blir en mötesplats för alla och ett hus som kommer att leva alla dagar i veckan. Här finns det massor av möjligheter, invånarna kan själva engagera sig och komma med önskemål om olika aktiviteter eller arrangemang i Rampen, säger Patrik Carlsson, projektledare på kultur och fritid.

En stor vinst med att ha alla verksamheter under ett och samma tak är att barn, unga och vuxna kan få upp ögonen för nya aktiviteter eller intressen. Målet är att skapa en puls av kultur- och fritidsaktiviteter, Rampen ska vara ett hjärta för kreativitet, demokrati och möten mellan människor.

Trappa med sittplatser vid scen i entréplan.

I entréplan på Rampen byggs en mindre scen med fast installerat ljud, ljus och högt till tak. Därifrån leder en trappa med sittplatser upp till första våningen, det blir också en plats att hänga på. I entréplan byggs omklädningsrum och entréer till idrottshallen samt ett aktivitetsrum med plats för upp till 80 personer.

En trappa upp finns café, bibliotek, danssal, musikstudio, ateljé, konferensrum samt publikentré till läktarna i idrottshallen.

Varför namnet Rampen?

- Vi hade en namntävling för ett par år sedan. Då lämnade någon in en anonym kommentar med en fråga - var är rampen?, och syftade på den skateboardramp som låg där huset idag står. Vi tyckte det passade perfekt som namn, men vi söker fortfarande den person som skickade in den vinnande kommentaren, säger Patrik Carlsson.

Konstnärlig gestaltning, skiss över del av biblioteket. Skiss: Pontus Johansson/Johanna Adebäck.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00