Lättare att hitta rätt vid Bjursjön

Nu ökar tillgängligheten till det välbesökta Bjursjöområdet. För några dagar sedan kom en skylt på plats med information om samtliga löpspår, cykelleder och vandringsleder som också går att läsa på tre andra språk via QR-kod. En etappstart av Bohusleden har även flyttats till Bjursjön.

Robert Wahlström vid den stora informationsskylten innan badplatsen vid Bjursjön

Nu är det lättare att få information om olika löpspår, cykelleder och vandringsleder vid Bjursjön. Här syns friluftsutvecklare Robert Wahlström vid den nya skylten intill badplatsen.

Helenedalsvägen håller på att byggas om för att göra det enklare att ta sig till området och under våren fortsätter arbetet med att förbättra informationen i området. Löpspåren ska få tydligare skyltning och nya informationsskyltar ska komma upp på två parkeringar. Vid Bjursjön finns bland annat badplats, elljusspår, Hålligångparken med utegym, mountainbikeleder, löpspår, Bohusleden, samt tillgång till toaletter och grillplatser. Via QR-kod på den stora skylten som står intill badplatsen kan du ta del av information på engelska, somaliska och arabiska.

- Här har vi ett riktigt fint område att vara stolta över och som vi nu satsar vidare på. Bjursjön är tätortsnära med stort upptagningsområde, här finns blandskog med höga naturvärden och tysta miljöer. Området har också en god anpassning för rörelsehindrade, säger Robert Wahlström, friluftsutvecklare.

Med tydligare skyltning är målet att få ännu fler människor att vilja ta sig ut i skog och mark. Friluftsliv behöver inte alltid handla om att utföra aktiviteter, utan kan lika mycket handla om att komma ut till en vacker och avkopplande miljö.

En etappstart av Bohusleden har också flyttats till Bjursjöområdet, då tidigare etappstart var svårare att hitta. Det går nu exempelvis att vandra Bohusleden via sträckorna Glimmingen-Bjursjön eller Bjursjön-Metsjön. Under våren ska även Bohusleden skyltas upp tydligare.

- Här vid Bjursjön kan man parkera, börja gå Bohusleden vidare mot Munkedal och sedan ta bussen hem om man önskar, det är en mycket bättre tillgänglighet till leden här. Vi har även sett till att Bohusleden söderut nu passerar via Snäckskalbankarna eftersom det är ett så fascinerande område, säger Robert Wahlström.

I dagarna lanserades även en ny hemsida för Bohusleden, bohusleden.se, med utökad och uppdaterad information om svårighetsgrad, tidsåtgång samt information på engelska och tyska.

- Under fem års tid har Uddevalla kommun tillfälligt driftat en hemsida för Bohusleden. Vi är jätteglada att det äntligen finns en så ny och informativ hemsida som driftas av Västkuststiftelsen. Bohusleden.se bygger dessutom på samma plattform som Hallandsleden, Skåneleden och Gotaleden. Det här är resultatet av ett nära samarbete mellan Uddevalla kommun, Turistrådet Västsverige, Bohusläns övriga kommuner och inte minst Västkuststiftelsen. Västkuststiftelsen har jobbat hårt med stöd från Västra Götalandsregionen för att hinna publicera nya hemsidan innan den stora vandringssäsongen drar igång, säger Helena Henriksson, utvecklare besöksnäring.

Mer information om Bjursjön

Bohusleden

Mobiltelefon med engelsk text

Du kan läsa om Bjursjöns löpspår, vandringsleder, cykelleder och annan information på engelska, somaliska och arabiska.

Robert Wahlström är ute och vandrar intill Bjursjön i soligt väder

Vid Bjursjön finns många fina spår och leder att vandra på.