Uddevalla får tack som fristad för förföljda

Uddevalla är sedan 2015 en tillfällig fristad för förföljda författare, journalister, konstnärer, musiker och andra kulturutövare. Nu riktar Svenska Pen och 11 andra organisationer ett tack till de 25 fristäder som finns i landet, däribland Uddevalla.

Flygbild över Uddevallabron, fjorden och hus intill fjorden i mjukt ljus

Uddevalla får tack av Svenska Pen och 11 andra organisationer för sitt arbete som fristad åt förföljda kulturutövare.

Uddevalla kommun har som fristad tagit emot en förföljd kulturutövare som lever under hot. Det övergripande arbetet med fristäder organiseras av ett internationellt nätverk som heter International Cities of Refuge Network, ICORN. Nätverket verkar för att erbjuda skydd och arbetsro till författare och konstnärer som förföljs och inte kan utöva sitt yrke i sitt hemland.

En förföljd kulturutövare kan ansöka om stipendium hos ICORN för att få vistas i en fristad under två år. Uddevallas fristadsstipendiat finansieras av Västra Götalandsregionen och Uddevalla kommun. Nu har Uddevalla meddelat ICORN att kommunen har möjlighet att ta emot ytterligare en förföljd kulturutövare.

- Jag hoppas att vi får ta emot någon under våren, men troligen går det inte så snabbt även om vi har förberedelserna klara här. Dels genomför Internationella Pen och andra organisationer omfattande bakgrundskontroller av den person som ansöker hos ICORN om att få komma till en fristad, det kan också ta tid på grund av byråkrati, säger Stellan Hedendahl, strateg på kultur och fritid.

I förra veckan riktade Svenska Pen och 11 andra organisationer ett tack till Sveriges fristäder. De skriver bland annat att fristäder som ger skydd åt kulturarbetare behövs mer än någonsin.

- Jag tycker det är jättebra att Uddevalla är fristad åt hotade kulturutövare. Det visar att vår kommun står upp för yttrandefrihet, men det handlar också om liv eller död för den person som är utsatt, säger Stellan Hedendahl.

Uddevalla och Göteborg är de två kommuner i Västra Götaland som är fristäder.

Läs Svenska Pen och 11 organisationers tack till fristäder

Mer information om Uddevalla som fristad för förföljda