Arbetet för ökad integration fortsätter

Under 2020 får Uddevalla kommun 9 miljoner kronor i riktade statsbidrag för sitt fortsatta arbete för att minska segregationen. Det innebär att i princip alla pågående projekt för ökad integration fortsätter under året, Jobbcaféet och Växthuscaféet på Dalaberg är ett par exempel.

Erdin Pirqe, Khoulod Azhak och Johan Rundström sitter vid ett bord på Jobbcaféet på Dalaberg.

Erdin Pirqe, Khoulod Azhak och Johan Rundström på Jobbcaféet på Dalaberg, som är välbesökt och har fullbokat till början av april.

Jobbcaféet som ligger i Dalabergs centrum är en populär verksamhet med många besökare. På Jobbcaféet kan du boka tid och få personlig hjälp med ditt CV, råd om hur du söker jobb, tips om lediga arbeten och träffa företag som vill rekrytera personal. Just nu är alla tider uppbokade fram till början av april.

- Under förra året gick tio personer in i en jobbanställning efter att ha fått stöttning via Jobbcaféet. Vi arbetar mycket med jobbmatchning mellan våra besökare och lämpliga arbetsgivare, och informerar även om olika utbildningar, säger Erdin Pirqe, konsulent och aktivitetsansvarig för Jobbcaféet.

Johan Rundström, projektsamordnare för de samtliga 15 projekt för ökad integration som pågår i kommunen, rapporterade nyligen till Tillväxtverket om förra årets aktiviteter. Alla projekt fortsätter under 2020 utom Hälsoprojekt för lokalvårdare som avslutades 2019. I år tillkommer projektet Eget företag - egen stolthet.

- Arbete och studier är det stora fokuset i de allra flesta av projekten och det ser lovande ut, alla aktiviteter har levererat goda resultat under förra året. Målsättningen är att projekten ska gå in i kommunens ordinarie verksamheter under nästa år, säger han.

På Dalaberg har även Växthuscaféet öppnat under hösten. Det är en caféverksamhet i det växthus som ligger centralt placerat bland bostäderna vid Hyggestråket 1 och som drivs i ett samarbete mellan Uddevalla kommun, Uddevallahem och Odlarföreningen. De som arbetar i verksamheten får arbetsträning och ökar sina chanser till annan anställning. Under våren kommer Växthuscaféet även ha öppet kvällar och helger, för att skapa liv och rörelse i området.

- Det är roligt och intressant, det kommer olika människor hit, säger Samka Pirqe och Nsreen Habaib som arbetar i caféet.

Växthuscaféet ingår i samma projekt som Uddevallahems miljövärdar, som ser till att hålla bostadsområdena rena och snygga, vilket bidrar till ökad trivsel och trygghet.

Så jobbar Uddevalla för ökad integration

Läs även tidigare nyhet Delegationen mot segregation besökte Uddevalla

Khoulod Azhak visar ledia jobb-lappar som hänger på en vägg.

- De som får hjälp här på Jobbcaféet är väldigt tacksamma, säger Khoulod Azhak från arbetsmarknadsavdelningen, som visar tips på lediga jobb.

Nsreen Habaib och Samka Pirqe står framför ett öppet kylskåp

Nsreen Habaib och Samka Pirqe arbetstränar i Växthuscaféet.

Växthuscaféet sett utifrån vid ingången

Växthuscaféet på Dalaberg.