Nya regler för restauranger och krogar

Från och med 25 mars gäller nya regler för restauranger och krogar. De nya föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten syftar till att minska smittspridning av covid-19 genom att begränsa trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardiskar.

tallrik med lax, potatis och sås

I korthet innebär föreskrifterna att:

• Det får inte förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar. Besökare ska kunna hålla avstånd till varandra.
  • Varje servering ska utifrån en riskbedömning ta fram rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning bland besökare. Främst handlar det om att minimera riskerna för att trängsel uppstår.
  • Riskbedömning och rutiner behöver ses över regelbundet utifrån hur situationen förändras och om nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren.
  • Besökare får endast äta och dricka sittande vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.
  • Stående servering vid barer är inte tillåten.
  • Om det är trångt i lokalen bör avstånden mellan borden glesas ut.
  • Smittskyddsläkarna kan efter samråd med kommunen stänga verksamheter som inte följer föreskrifterna.

Information om livsmedel

Livsmedelsverket har tagit fram frågor och svar till livsmedelsföretag och konsumenter.

• Kan jag hålla min bufféservering öppen?
  • Kan jag bli smittad genom att ta i redskap som till exempel en salladstång eller en livsmedelsförpackning som en smittad person har rört vid?
  • Om en kollega i vårt kök har coronavirus, kan viruset smitta via maten som serveras?
  • Kan barn ta mat själva i skolrestaurangen eller bör de få sin mat serverad?
  • Ska vi vara extra noggranna med att rengöra och desinficera köket/restaurangen i dessa coronatider?
  • Behöver mat kastas på grund av coronaviruset eller gäller vanliga rutiner för att tillvarata rester?

Läs alla frågor och svar på livsmedelsverkets webbplats.

Tips för att hålla avstånd

Om det finns smittade personer i lokalen som kommer nära andra människor i trängseln, kan smitta lätt spridas från person till person. Därför ska du se till att folk inte trängs eller köar i din lokal eller i anslutning till din lokal, det gäller även avståndet mellan människor i buffékön eller kö till betalningen. Det är du själv som formar rutiner utefter just din verksamhet.

Så kan du hjälpa gästerna att hålla rätt avstånd till varandra

För att hjälpa gästerna att hålla avståndet i kön till buffén eller till betalningen kan du till exempel markera med tejp på golvet. Du kan öka avståndet mellan borden eller hänvisa gästerna till vartannat bord.

Kontroller

I Uddevalla kommun prioriterar nu livsmedelsinspektörerna och tillståndshandläggarna som hanterar alkoholserveringar, att stödja företagen i implementeringen av de nya föreskrifterna. Vi finns tillgängliga via telefon och mail för frågor och funderingar, men vi kommer också att besöka livsmedelsverksamheter för att föra dialog.

Livsmedelsinspektörerna som genomför livsmedelskontroll hos dig har full förståelse för att situationen just nu kan vara mycket ansträngd för er verksamhet.

Vi fortsätter att följa utvecklingen och den information som Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket ger.

Mer information:

Folkhälsomyndighetens nyhet om nya regler för restauranger och krogar, samt föreskrift

Livsmedelsverkets information om coronavirus

SKR:s kommentarer till regler för restauranger, barer och caféer

SKR:s information till offentliga kök med anledning av covid-19

Kommunens kontaktcenter, telefon 0522-69 60 00, e-post kommunen@uddevalla.se