Hitta ut i naturen med ny karta och checkpoints

Vill du komma ut i skog och mark i ditt närområde, uppleva nya vyer och leta efter checkpoints? Den 4 april startar Hittaut, som arrangeras av orienteringsklubbarna Uddevalla OK, Uddevalla IS, Herrestads AIF och Ljungskile FK.

Bild på någon som står med karta och mobil vid en chekpoint-stolpe i naturen

Hittaut startar 4 april och är ett roligt sätt att komma ut i naturen.

Hittaut är ett koncept som startade förra året här i Uddevalla och passar dig som vill motionera på ett roligt sätt i ditt närområde. Med hjälp av papperskarta eller mobil kan du leta checkpoints och upptäcka din omgivning.

Först släpps 80 checkpoints (kontrollpunkter) i Uddevalla, Herrestad och Ljungskile. Ytterligare 20 checkpoints släpps den 1 juni och de sista 20 släpps 15 augusti. Det innebär att i år är det 120 checkpoints, dubbelt så många som förra året.

Ett stort antal kartor - 20 000 stycken - kommer att delas ut till boende i flera områden i Uddevalla och Ljungskile. Hittaut-kartan finns också att hämta gratis på kontaktcenter i Rådhuset, Uddevalla Turistcenter, Bohusläns museum, Hallmans bokhandel, Friskis&Svettis, Rimnershallen, Herrestads AIF:s klubbstuga samt El och fritid i Ljungskile i den mån dessa platser håller öppet. När biblioteken och Friskis & Svettis öppnar igen kan kartorna hämtas även där.

Den digitala kartan finns att ladda ner som en app med GPS-markör. På varje checkpoint (som består av en aluminiumstolpe) finns en bokstav, som du kan registrera i mobilen eller på webben, och vara med i utlottning av ett antal vinster.

- Alla kan delta utifrån sina förutsättningar och flera checkpoints går att nå med barnvagn eller rullstol, säger Ylva West, projektledare. Förra årets deltagare har blivit tillfrågade i enkät om vad det bästa är med Hittaut. Många svarade att det är att komma ut och röra på sig, att upptäcka nya platser, att komma ut i naturen och utmaningen i att leta checkpoints.

Nytt för i år i Uddevalla
Skolutmaningen och friskvårdsutmaningen är nytt för i år. Om skolorna är intresserade och vill delta kan de skicka ett mail till uddevalla@hittaut.nu. Då får de Hittaut kartor och information om hur det går till. Skolutmaningen kan genomföras även till hösten. Organisationer och företag kan också delta i friskvårdsutmaningen.

I år arrangeras Hittaut på 57 orter i Sverige och initiativtagare är Svenska Orienteringsförbundet. Hittaut Uddevalla pågår från 4 april till 10 oktober.

Framtagandet av Hittaut-kartan för Uddevalla och Ljungskile stöttas ekonomiskt av Hälsopolitiska rådet och Thordénstiftelsen.

Mer information om Hittaut i Uddevalla

Nyhet från Hittaut

Bäck som rinner i skogen med träd runt om.

Fotot är från Bratteröd i Uddevalla, taget av Daniel Pedersen som förra året besökte 24 orter och registrerat flest checkpoints i hela Sverige, hela 2 626 stycken.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00