Dagliga verksamheter stänger tills vidare

Från och med måndag 6 april stänger socialtjänsten alla dagliga verksamheter inom LSS för personer med funktionsnedsättning, samt inom socialpsykiatrin. Stängningen är en förebyggande åtgärd med anledning av samhällsutvecklingen av coronaviruset. Biståndsbedömd dagverksamhet för äldre omfattas inte av stängningen.

Da Capo är en av alla dagliga verksamheter inom LSS som håller stängt tills vidare.

I Uddevalla kommun finns ett 30-tal dagliga verksamheter inom LSS med olika inriktning, och två dagliga verksamheter inom socialpsykiatrin. Sedan ett par veckor tillbaka är de dagliga verksamheterna Da Capo, Café Rosen, Textilhörnan, Ryttaren café och aktivitetscenter, Skogslyckans bokkafé och Aktivitetshuset Hasselbacken stängda för besökare, och Hemmafixarna utför heller inte några fixartjänster.

Från och med måndag stänger lokalerna helt, även för de personer som har sin sysselsättning i de dagliga verksamheterna.

- Vi stänger för att förhindra smittspridning och för att skydda de personer som har sin sysselsättning i de dagliga verksamheterna. Det är en skör grupp, då en del av dessa personer även tillhör riskgrupper för coronaviruset, säger Roger Granat, socialchef.

Stängningen innebär att i princip alla som har någon form av daglig verksamhet som sysselsättning istället får stanna hemma. Individuella lösningar för alla berörda inom LSS kommer att tas fram tillsammans med personal.

Personal från de dagliga verksamheterna kommer istället att stärka upp och genomföra aktiviteter på det gruppboende eller serviceboende där man bor. Några undantag från stängningen kommer att behövas.

- Det finns vissa personer med särskilda behov - exempelvis hos dem där den dagliga rutinen är oerhört viktig - där vi behöver fortsätta ha en daglig verksamhet för att vardagen ska fungera. Vi gör en individuell planering för alla och vårt fokus är att skydda våra brukare från smitta, säger Anders Paulin, sektionschef avdelningen för social omsorg.

Sammanlagt berörs cirka 300 personer som har sysselsättning i daglig verksamhet inom LSS samt inom socialpsykiatrin av detta beslut.

Mer information om daglig verksamhet LSS

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00