Uddevalla firar tio år som Fairtrade City

Uddevalla kommun har nu blivit omdiplomerad som Fairtrade City – för tionde året i rad. Kommunen har genom åren spridit information om Fairtrade på olika sätt och ökat inköpen av varor som producerats med hänsyn till arbetaren.

Ett exempel är att 58 procent av det kaffe som under 2019 köptes in till kommunens kaffeautomater var Fairtrade-märkt. Kommunens mål är att till år 2021 uppnå 100 procent Fairtrade-märkt kaffe i automaterna. Kommunen strävar också efter att öka andelen Fairtrade-märkta varor generellt i inköpen av mat och dryck.

Vid ett flertal olika tillfällen har kommunen deltagit i Fairtrade fokus-veckor med olika aktiviteter, informerat vid olika större evenemang och uppmärksammat Fairtrade internt i organisationen.

Att köpa Fairtrade-märkta produkter bidrar bland annat till att skolor har byggts upp i byar bredvid kaffekooperativ, att unga kvinnor har fått mensskydd så att de kan fortsätta gå i skolan och att solceller har installerats så att det finns möjlighet att göra sina läxor efter mörkrets inbrott.

Den nuvarande coronapandemin påverkar Fairtrade-odlarna som nu får svårare att nå ut till sin marknad i exempelvis Europa och med anställda i karantän blir det svårt att skörda. Fairtrade stöttar i krisen genom att premien som normalt går till exemplen ovan, kan betalas ut till löner till anställda samt till exempelvis skyddsutrustning för att minska smittspridning.

- Även nu i den svåraste av tider kan vi stötta lite extra. Vi som kommun stöttar genom att fortsätta genomföra våra inköp av Fairtrade-märkt kaffe, te, socker och choklad till våra kaffeautomater samt övrigt te, kaffe och kakaopulver på våra arbetsplatser, säger Jenny Olsson, kommunens Fairtrade-samordnare.

- I påsk kan var och en av oss stötta genom att köpa Fairtrade-märkt choklad till påskäggen och ge dubbel omtanke vid fikat. Tillsammans kan vi hjälpa företagare världen över att kämpa vidare i denna kris, säger Jenny Olsson.

Mer information om Fairtrade City

Fairtrade Sverige