Tält på Dalabergs torg skapar vuxennärvaro

Nu kan du som behöver information om coronaviruset på olika språk eller enklare samhällsvägledning få det i ett bemannat tält på Dalabergs torg. Tältet har slagits upp för att skapa vuxennärvaro i området under eftermiddagar och kvällar, och göra det möjligt för invånarna att komma och ställa frågor.

Maria Lehto, Nathalie Farah, Eva Antonsson, Eva Nilsson, Mohamud Ahmed, Fredrika Abrahamsson, Sten Carlsund och Niklas Hellqvist står framför tältet inne på Dalabergs torg

Många parter samverkar kring det bemannade tältet på Dalabergs torg. Här syns Maria Lehto, Nathalie Farah, Eva Antonsson, Eva Nilsson, Mohamud Ahmed, Fredrika Abrahamsson, Sten Carlsund och Niklas Hellqvist.

Redan i tisdags förra veckan kom tältet på plats, och bemanningen sköts av samhällsvägledare och annan personal från arbetsmarknadsavdelningen i samverkan med fritidsledare, fältenheten och Kulturskolan. Kommunen samverkar även med Svenska kyrkan som har kvällsvandringar i området.

- Vi vill skapa lite mer rörelse uppe vid torget. De som bor på Dalaberg har efterfrågat detta nu när biblioteket och mötesplatsen håller stängt. Tältet kommer att finnas på torget så länge behoven kvarstår och vi har resurser att bemanna tältet, säger Ulrika Engelbrektsson, samverkanskoordinator kommunledningskontoret.

Tältet är bemannat klockan 16-20 från måndag till fredag, och där finns bland annat skriftlig information om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten på olika språk. En del av den personal som bemannar tältet pratar också olika språk – arabiska, somaliska, dari, surani, kurdiska och engelska. Nathalie Farah är en av samhällsvägledarna, som förutom svenska även pratar arabiska och engelska.

- Vi vill kunna nå alla i vår dialog, vi får frågor om allt möjligt här i tältet. Vart ska jag vända mig om jag känner mig sjuk? Hur söker jag jobb? Vi ger enklare samhällsvägledning, men har man mer detaljerade frågor kan vi även boka tid för ett personligt möte med samhällsvägledning under annan tid på dagen om det behövs, säger hon.

Det finns sedan tidigare ett stort engagemang i området, och brobyggare från arbetsmarknadsavdelningen deltar även i kyrkans kvälls- och nattvandringar tillsammans med föräldrar som bor på Dalaberg. Fritidsgården kommer i den utsträckning det går även att lyfta ut delar av sin verksamhet under vissa dagar.

- Så här års är vi ofta ute ändå, fotbollen flyttar vi exempelvis ut från fritidsgården till grusplanerna utomhus nu när vädret tillåter. Vi kommer också att flytta ut passande aktiviteter till torget, säger Maria Lehto, enhetschef kultur och fritid.

Eva Nilsson och Mohamud Ahmed står vid ett bord där det ligger informationsblad från Folkhälsomyndigheten på olika språk

I tältet kan du bland annat få information från Folkhälsomyndigheten på olika språk, säger Eva Nilsson och Mohamud Ahmed från arbetsmarknadsavdelningen.