Hjälp unga att avstå från alkohol - Tänk om!

Snart är det valborg och då ökar risken för att ungdomar ska dricka alkohol. Nu drar kampanjen ”Tänk om” igång. Kampanjens syfte är att få färre att köpa ut till minderåriga.

Tänk om logga

Att säga nej gör skillnad. Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men kan också vara komplicerat, Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska agera gentemot sin tonåring. I synnerhet då man som förälder utsätts för ”tjat” och påtryckningar. Varför ska du som förälder till exempel inte köpa ut några få alkoläsk till din dotters första tjejmiddag? Och är det verkligen fel att ge sin artonåriga son en flaska skumpa i samband med att han tar studenten? Som förälder är det viktigt att du tar ansvar, är tydlig med dina förväntningar och står upp för sådant du tycker är viktigt. Och säger nej ibland.

Äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar, syskon eller kompisars syskon är den vanligaste källan till alkohol för dem som inte har åldern inne. Källa: Skolelevers drogvanor 2019. En vanlig langarmyt är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner.

Prata med sin tonåring om alkohol

En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol.

Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har vi samlat fem tips till dig som är förälder.

På din tonårings villkor

Var beredd att lyssna och diskutera med din tonåring snarare än att diktera villkoren. Då skapar du bra förutsättningar för ett givande samtal. Sänk garden och kom ihåg att du är den viktigaste personen i din tonårings liv (trots att det inte alltid känns så).

Här har vi samlat tips till dig som är förälder

  • Visa intresse

Försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt, och odramatiskt, att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika, sex med mera. Undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.

  • Berätta att du bryr dig

Berätta att du bryr dig och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

  • Undvik förhörsmetoder

Fast det kan vara svårt är det bra om du kan undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Risken är stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.

  • Få din tonåring att berätta, allt och lite till

Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad som eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket!

  • Håll kontakten

Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

  • Kom överens med andra föräldrar

Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn.

Mer information på Tänkom.nu »

Läs mer på tonårsparlören.se »

Råd och tips till tonårsförldrar Pdf, 1.4 MB. »

Youtubern Lucas Simonsson slår hål på en vanlig langarmyt »

Glad valborg önskar Drogfri Ungdom!

För mer information kontakta gärna:

Jasmin Nuhanovic, Unni Norén eller Miranda Gjelseth