Vänortskommittén delade ut stipendier till elever

På torsdagen uppmärksammade vänortskommittén de tre gymnasieelever som vunnit Internationella priset i Ung och företagsam (UF). På grund av rådande pandemi är utbytesresan till Japan inställd, eleverna fick istället var sitt stipendium. Sex högstadieelever som också skulle rest till Japan inom vänortsutbytet fick också ta emot stipendier.

Vid stipendieutdelning i Rådhuset

Louise Åsenfors, vice ordförande i vänortskommittén och Elving Andersson, ordförande i vänortskommittén, delade ut Internationella priset i Ung och företagsam till Emma Torstensson, Michelle Leijon och Sofie Hansson. Eleverna fick ta emot stipendierna i Rådhuset i Uddevalla på torsdagen, där de också bjöds på lunch. (Klicka för större bild)

Internationella priset i Ung och företagsam går till eleverna Emma Torstensson, Michelle Leijon och Sofie Hansson som går andra året på gymnasiet och driver UF-företaget Cazo UF. Elevernas produkt är ett datorfodral tillverkat av slitstarkt ananasläder. Vänortskommitténs motivering till det internationella priset är:

”För en stilren och snygg produkt som även tar hänsyn till miljön med att använda restprodukter av ananas.”

Internationella priset innebär normalt sett att eleverna skulle fått åka till Japan för studiebesök under en veckas tid, bo i värdfamilj och få värdefull kunskap om marknadsföring av den egna produkten utomlands, och särskilt då i Japan. Eleverna fick nu istället ett stipendium på 2000 kronor vardera.

- Ett stort grattis till de tre vinnarna som tagit fram en spännande produkt. Hoppas ni inte tappar sugen för ert internationella intresse, världen kommer att återvända till det normala så småningom, sa Elving Andersson, ordförande i vänortskommittén, och delade ut stipendierna.

De tre gymnasieeleverna tycker det är roligt att vinna det internationella priset även om de är ledsna över att resan till Japan ställs in. De kommer att fortsätta marknadsföra sin produkt via instagram och hoppas på ytterligare försäljning.

- Våra datafodral är gjorda av ananasblad som annars är en restprodukt som slängs. Det är miljövänligare än andra konstläder av plast, och är ett sätt att ta tillvara jordens resurser, säger Emma Torstensson.

Även sex elever från åttondeklasser på Ramnerödsskolan fick ta emot stipendier på 1000 kronor vardera. Eleverna skulle normalt sett fått åka på utbytesresa till Japans vänort Okazaki under hösten i år, och även tagit emot japanska elever på motsvarande utbytesbesök i Uddevalla.

Sex elever från Ramnerödsskolans åttondeklasser fick också ta emot stipendier i Rådhuset på torsdagen, här tillsammans med rektor Björn Nilsson och läraren Maria Börjesson.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00