Upptäck nya platser i naturen

Vill du ta dig ut i skog och mark? Under sommaren kommer kultur och fritid att presentera ett antal förslag på sträckor att vandra, springa eller cykla i naturen. Till varje förslag finns en karta med information om hur du tar dig till aktuellt område.

Utsikt från Skarsjöleden över sjö och skog

Utsikt från Skarsjöleden i Ljungskile.

Kartbladet innehåller också fakta om hur lång tid det tar att ta sig runt på slingan, hur lång den är, och hur terrängen är längs slingan.

- Vi vill inspirera människor att hitta nya spännande stigar och vägar. Det är ett sätt att upptäcka Uddevalla, oavsett om man är uppvuxen här, inflyttad eller besökare, säger Robert Wahlström, friluftsutvecklare.

De tre första utflykterna som kultur och fritid tipsar om är Tureslingan på Tureborg, Skarsjöleden i Ljungskile och cykelutflykt till Mollön.

- Tureslingan är en tätortsnära och kort vandring. Skarsjöleden är en tuffare led i kuperad terräng som kan ta 3-4 timmar att vandra utan rast. Vill du istället ut och cykla kan du ta dig från Uddevalla centrum ut till Mollön på bra cykelvägar hela vägen, säger Robert Wahlström.

Tureslingan

En av Uddevallas nyaste leder med ett tydligt tema: Ture! Stigen är en rundslinga och börjar och slutar på samma ställe. Stigen leder dig från bostadsområdet Tureborg via Tureborgens ruiner och in i Ture dalars naturreservat. Uppe vid ruinen kan du se resterna av Ture Malmgrens pampiga borg som han lät bygga under början av 1900-talet med medeltida slott som inspiration. Leden går även igenom den trolska bäckravinen som utgör naturreservatet Ture dalar. Naturreservatet har en dramatisk terräng med mossbelupna stenar i en susande ädellövskog.

Leden är markerad med röda markeringar och är en rundslinga på ungefär 2 km, dock är vissa passager ganska branta och kan upplevas som svåra. För att ta sig till området går det bra att cykla till änden på vägen Dalgången för att komma rakt på starten till leden. Om du tar dig med bil kan du parkera vid tennisbanorna längst vägen Dalstigen, därifrån är det ca 400 meter upp till slingan.

Karta Tureslingan

Skarsjöleden

Skarsjöleden går, precis som den antyder, runt Stora Skarsjön just öster om Ljungskile. Leden är krävande, men bjuder på en fin och varierande vandring där avståndet till sjön sällan är längre än ett stenkast. Väljer du att övernatta längs leden kan du under kvällen få höra Storlommens ödsliga sång som är ett fridsamt inslag i vildmarken. Längs leden finns flera fina platser för att stanna och ta rast eller ta sig ett dopp. Leden passar bra som dagstur för dig som vandrar, eller som teknisk stig för löpning.

Leden är en rundslinga på ungefär 8,5 km och är markerad med röda markeringar. Leden är väldigt kuperad och går genom blockterräng så den kan upplevas som väldigt krävande. Det går bra att parkera bilen antingen vid parkeringen vid vattenverket längst in på Skarsjövägen i södra änden av leden eller uppe vid motionsspåren på Norra fjället.

Karta Skarsjöleden

Mollön på cykel

Om du hellre vill ta cykeln för en utflykt över dagen finns det fina cykelvägar hela vägen från centrum ut till Mollön. Enklast cyklar du längs med Kasenabbevägen och Kärranäsvägen för att sedan korsa över till Undavägen vid Fröland. Enkel väg är det ca 10 km så i maklig takt tar det ungefär 30-45 minuter. Väl på Mollön finns en kommunal badplats med hopptorn och bryggor att fiska krabbor från. Vill du ha mer äventyr finns det stigar i naturreservatet som går att utforska till fots där du kan få en härlig utsikt över Havstensfjorden.

Karta cykeltur Mollön

Här finns fler tips på motionsspår

Vandringslederna Bohusleden och Kuststigen

Fler uflyktstips kan du även få via www.uddevalla.com och appen Upplev Uddevalla.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00