Ta en minibåtluff eller vandra från salt till sött

Kultur och fritid tipsar i sommar om olika utflyktsmål att upptäcka i naturen. Varför inte vandra från salt till sött i Ljungskile eller ta en mini-båtluff från Uddevalla till Ammenäs? Till varje turförslag finns en karta med information om hur du tar dig till aktuellt område.

Skärgårdsbåt som åker på ett blått vatten med Uddevallabron i bakgrunden.

Ett utflyktstips är att åka med skärgårdsbåtarna ut till Ammenäs och vandra in till Uddevalla, eller omvänt.

Du kan vandra från salt till sött i Ljungskile, från havet upp till Lilla Skarsjön och tillbaka igen. Slingan är 6 kilometer lång och lättast är att starta vid järnvägsstationen i Ljungskile. Stigen är något kuperad med branta passager och att vandra hela sträckan tar cirka 2-3 timmar utan raster. Vandringsleden är en del av Kuststigen och är uppmärkt med blåa stolpar, samt band och skyltar med Kuststigens logotyp.

Ett annat tips är att ta en mini-båtluff till Ammenäs med skärgårdsbåtarna. Du kan välja att antingen ta båten från Uddevalla ut till Ammenäs och vandra tillbaka in till Uddevalla eller göra tvärtom. Båtarna avgår från kajen
vid Uddevalla turistcenter till bryggan i Ammenäs
och tar cirka 45 minuter
enkel väg. Från Ammenäs kan du vandra in mot Uddevalla via skogsstigar, asfalt och grus. Vandringen är cirka 11 kilometer lång och ganska kuperad, och tar cirka 4 timmar utan raster. På vägen passerar du bland annat Sundsstrand, Lindesnäs och Gustafsberg. Sträckan är en del av Kuststigen och är uppmärkt med blåa stolpar, samt band och skyltar med Kuststigens logotyp.

Läs mer om utflyktstipsen

Salt till sött

Mini-båtluff till Ammenäs samt mer information om skärgårdsbåtarna

Fler turförslag och tips på motionsspår

Vandringslederna Bohusleden och Kuststigen

Fler uflyktstips kan du få via www.uddevalla.com och appen Upplev Uddevalla.