Dagliga verksamheter öppnar

Sedan april har socialtjänstens dagliga verksamheter inom LSS och socialpsykiatri hållit stängt för att minska smittspridning av coronaviruset. Nästa vecka får brukarna återvända till sina dagliga verksamheter, varav en del successivt öppnar för allmänheten under hösten.

Två kvinnor sitter med ryggen mot kameran på ena sidan av en plexiglasskärm utomhus, och en kvinna sitter på andra sidan skärmen och vinkar.

Håll i och håll ut, restriktionerna kring besök till vård- och omsorgsboenden fortsätter.

För de personer som har sin sysselsättning i de dagliga verksamheterna kommer vissa förändringar att genomföras för att minska risk för smittspridning. Det handlar bland annat om att vistas i mindre grupper och hålla avstånd, inte komma till den dagliga verksamheten om man har symptom och följa allmänna hygienrutiner.

- En del brukare som tillhör någon riskgrupp är fortsatt hemma, det är helt frivilligt att återgå i sin dagliga verksamhet. Brukarna har normalt sett semester under sommaren, och vi planerade därför att kunna starta verksamheterna igen nu under vecka 34, säger Anders Paulin, sektionschef på avdelningen social omsorg.

De dagliga verksamheterna öppnar inte för allmänheten riktigt ännu, med undantag för Da Capo som öppnar 17 augusti. Café Rosen samt Textilhörnan planeras öppna för allmänheten 24 augusti, Ryttaren café och aktivitetscenter planeras öppna 7 september. Utifrån pandemiläget är verksamheterna anpassade och reducerade för att undvika smittspridning. Detta innebär att antalet besökare begränsas i lokalerna för att göra det möjligt att hålla avstånd.

Skogslyckans bokkafé och Aktivitetshuset Hasselbacken håller stängt för allmänheten tills vidare och Hemmafixarna utför inte några fixartjänster hemma hos äldre eller personer med funktionsnedsättning.

Från och med torsdag 1 oktober är det åter tillåtet att besöka kommunens vård- och omsorgsboenden. Vid alla besök är det viktigt att följa folkhälsomyndighetens riktlinjer och att ringa och anmäla ditt besök i förväg.

- Vi måste hålla i och hålla ut och fortsätta med restriktionerna, faran med coronaviruset är inte över. Jag vill tacka alla anhöriga för att ni förstår och respekterar restriktionerna, vi gör detta för att skydda våra äldre, säger Marion Vaern, chef för avdelningen social omsorg.