Hygien i fokus under veckan

Tvättar du händerna för att hålla dig frisk? Under årets Hygienvecka som pågår 14-18 september är hygienen i fokus. Alla barn i Uddevallas förskolor får nu i veckan ett informationsmaterial för att kunna jobba lite extra på temat hygien.

Händer som tvättas med skummande tvål och vatten från en kran

Tvättar du händerna?

Varje förskola får informationsbladet ”Hygien- lära för livet” att dela ut till alla barn, med information om varför man ska tvätta händerna och hur man gör det på ett bra sätt. Förskolorna får också ett antal exemplar av affischen ”Bamse tvättar händerna” för att inspirera och lära barnen om handtvätt.

- Att uppmärksamma hygienveckan känns särskilt viktigt ett år som detta, då vi alla förväntats vara med och bidra till minskad smittspridning i samhället genom bland annat goda hygienrutiner. Att lära barn i tidig ålder om hur och varför vi ska tvätta händerna är viktig kunskap för hälsan, säger Emelie Eék, folkhälsostrateg.

Syftet med Hygienveckan är att göra allmänheten uppmärksam på hur viktigt det är med bra hygien, till exempel i hemmet, på jobbet, i skolor och förskolor, på sjukhus, äldreboende och på restauranger. Att tvätta och torka händerna är det enklaste och mest effektiva sättet att nå god hygien och minska smittspridning.

Alla kommunala förskolor i Uddevalla arbetar året runt enligt modellen Hygienarbete i förskolan (HYFS). Modellen syftar till att försöka minska antalet infektionssjukdomar bland barnen och är ett samarbete mellan förskolorna, Smittskydd Västra Götaland och barnhälsovården. Under Hygienveckan uppmärksammas detta arbete lite extra genom att kampanjmaterialet skickas ut till förskolorna.

- Frågan om hygien är alltid viktig, vilket är extra tydligt i år. Att var och en kan bidra till bättre hälsa för alla på ett så enkelt sätt som att tvätta händerna är fantastiskt. Man brukar ju säga att ingen kan göra allt men alla kan göra något och det stämmer verkligen när det gäller att ha rena händer, säger Jenny Karlsson, enhetschef på miljötillsyn.

Mer information om Hygienveckan

Hygiensjuksköterska i förskolan, Hyfs