Lämna ditt namnförslag på nytt konstverk

På tisdagen sattes ett helt nytt konstverk upp på Norra Drottninggatan i centrala Uddevalla. Bronsskulpturen är gjord av konstnären Peter Linde och föreställer en bohuslänsk kvinna från äldre tid. Nu har alla Uddevallabor chansen att lämna förslag till namn på den nya skulpturen!

Sofia Bergman, Peter Linde, Carl Casimir och Annelie Högberg står intill den nya skulpturen på Norra Drottninggatan, man ser en grävmaskin i bakgrunden

Konstkonsulten Sofia Bergman, konstnären Peter Linde, kommunantikvarie Carl Casimir och kultur- och fritidsnämndens ordförande Annelie Högberg står intill den nya skulpturen som anlände på tisdagen.

Bronsskulpturen står vid korsningen mellan Norra Drottninggatan och Kilbäcksgatan, och är drygt 1,60 meter hög. Kvinnan som gestaltats tar på sig en sjal och är på väg någonstans, hon är i rörelse, med en katt intill sin sida som tittar upp mot henne.

Konstnären Peter Linde är en väletablerad skulptör, verksam i Stockholm, och har bland annat gjort gestaltningen av Karin Boye utanför Göteborgs stadsbibliotek och skulpturen av Ingemar ”Ingo” Johansson utanför Nya Ullevi. Peter Linde var på plats i Uddevalla när den nya skulpturen anlände på tisdagen och lyftes på plats med hjälp av en kran.

- Kvinnan rör sig åt ett håll men hon tittar åt ett annat håll, som att hon kommer att tänka på något. Det viktiga när man gör en skulptur i brons är att få den att kännas levande, det är det roliga att få fram, säger Peter Linde.

Från och med nu och fram till 5 februari kan alla som vill lämna in förslag till namn på den nya skulpturen, gärna med en bakgrundshistoria som motivering. En jury kommer sedan att utse det vinnande namnet. Skulpturen ska invigas 8 mars 2021, på internationella kvinnodagen, då den också får sitt namn.

- Jag tycker det är härligt att vi nu tar ett rejält och roligt kliv när det gäller offentlig konst i centrum. Både när det gäller innehåll i det som gestaltats och att Peter Linde som ju är en så skicklig klassiskt skolad skulptör därmed blir representerad här i Uddevalla med en så vacker skulptur, säger Carl Casimir, kommunantikvarie.

Den nya skulpturen ingår i Uddevalla kommuns konstprogram för Kungs- och Drottninggatan och ska sätta extra fokus på vår stads långa och delvis glömda kvinnohistoria. I konstprogrammet påpekas vikten av att vår egen historia blir synlig och att stadens offentliga konst får en bättre genusbalans.

- Jag vill uppmana folk att lämna in namnförslag på vem den okända kvinnan är för dem. Nu är det på tiden att också kvinnor får plats i den offentliga skulpturkonsten, säger Annelie Högberg, ordförande i kultur och fritidsnämnden.

Hjälp oss ge den nya skulpturen ett namn! Skicka in ditt namnförslag och gärna en bakgrundshistoria på www.uddevalla.se/namnforslag

Konstnären Peter Linde intill sin nya skulptur.

Konstnären Peter Linde intill sin nya skulptur.

Skulpturen lyfts på plats med hjälp av lyftkran.

Skulpturen kommer på plats.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00