Nu startar äldreomsorgslyftet i Uddevalla

Nu har 17 timanställda inom äldreomsorgen börjat studera till undersköterska vid Uddevalla vuxenutbildning inom ramen för regeringens satsning äldreomsorgslyftet. Det innebär att de får en betald utbildning på arbetstid, och samtidigt en tillsvidareanställning.

En äldre person går med rullator tillsammans med vårdpersonal, man ser inga ansikten på personerna

Äldreomsorgslyftet har startat i Uddevalla.

De timanställda har blivit handplockade från både hemtjänsten och vård- och omsorgsboenden runtom i kommunen och fått frågan om de vill studera till undersköterska. En del av dem har arbetat många år, andra kortare tid, och kunskaperna de har med sig från sitt arbete skiljer sig därför åt. Det innebär att utbildningstiden kan vara upp till 1,5 år för en del och kortare för andra. I samband med att de nu börjat studera har samtliga även fått tillsvidareanställningar inom socialtjänsten.

- Den här satsningen är jättepositiv, vi är väldigt glada för att detta nu har kommit igång. Vi vill ha utbildade medarbetare inom äldreomsorgen så det här ligger helt rätt i tiden, säger Mathilda Isaksson, sektionschef och ansvarig inom socialtjänsten för uppstarten av äldreomsorgslyftet.

Sedan tidigare erbjuder socialtjänsten medarbetare inom äldreomsorgen även validering av sina vård- och omsorgskunskaper hos Uddevalla vuxenutbildning. Det innebär att de kunskaper man fått i sitt arbete utvärderas, för att eventuellt kompletteras med vissa kurser, så att man kan titulera sig undersköterska.

- Vi har länge haft ett bra samarbete med socialtjänsten och vi ser detta som en vidareutveckling av vårt goda samarbete där vi är med och bidrar till kompentensen i Uddevalla kommun, säger Christina Almqvist, rektor för vårdutbildningarna vid Uddevalla vuxenutbildning.

Läs även nyhet Uddevalla vill satsa på äldreomsorgslyft

Reportage om äldreomsorgslyftet i nyhetsbrev från Fyrbodal, på Fyrbodals hemsida