Uddevalla esportshall öppnar om en dryg vecka

Om cirka en vecka öppnar Uddevalla esportshall, som riktar sig barn och ungdomar från 12 år och uppåt. Esportshallen är den första av sitt slag i Sverige och är en mötesplats som kombinerar dataspel med hälsosam kost och fysisk aktivitet. På fredagen invigdes esportshallen som ligger i centrala Uddevalla på Gustaf Mattsons väg 2.

Camilla Johansson, Annelie Högberg och Karl Sergel vid invigningstalen

Camilla Johansson, ordförande i Hälsopolitiska rådet och Annelie Högberg, ordförande i kultur och fritidsnämnden, här tillsammans med Karl Sergel, verksamhetsansvarig Uddevalla esportsförening under fredagens invigning av esportshallen.

Hallen har plats för 30 spelande unga samtidigt och kommer att vara bemannad med personal från Uddevalla esportsförening och fritidsledare från kultur och fritid. I det största utrymmet finns möjlighet att både spela, följa matcher på storbildsskärm och fika. Det finns även ett simracingrum med simulerad racing och ett klanrum, ett lagrum för esport. Till lokalerna hör även en gymnastikhall där olika fysiska aktiviteter kan genomföras. För att få spela i hallen krävs ett medlemskap i Uddevalla esportsförening och man bokar sin speltid i förväg. Esportshallen drivs av Uddevalla Esportsförening, med stöd från Hälsopolitiska rådet, Uddevalla kommun samt sponsorer. Inledningsvis kommer hallen vara öppen fredag-söndag från klockan 16 till 23.

Vid invigningen pratade Daniel Lundgren från Mattssonföretagen, som äger fastigheten där esportshallen ligger, uppskattande om hallen. Det gjorde även Annelie Högberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som pratade om vikten av eldsjälar inom föreningslivet och om hur stor den växande epsorten är – både vad gäller antal utövare och antal tittare.

- Vi på kultur och fritid har i uppdrag att nå så många barn och ungdomar som möjligt. Naturligtvis ska vi stödja den här sporten på samma sätt som alla andra sporter. Lycka till, sa hon.

Camilla Johansson, ordförande i Hälsopolitiska rådet, pratade om esportshallens funktion som en social mötesplats, en inkluderande verksamhet där alla kan vara med oavsett kön, etnicitet eller funktionsnedsättning. En plats där man kan nå hemmasittare och där hälsoperspektivet finns med.

- Tack så jättemycket att vi får vara med som första kommun med en sådan här lokal. Idag tror jag vi bygger något helt nytt, det känns jättehärligt, säger hon.

Karl Sergel som är verksamhetsansvarig i Uddevalla esportsförening och som jobbat intensivt för att hallen ska bli verklighet, säger att det är en magisk dag att hallen nu öppnar.

- Det finns ett väldigt stort intresse för esport bland unga, bara här i Uddevalla utövar cirka 1000 ungdomar sporten. Nu ska det bli spännande att se hur esporten kan utveckla sig med en mötesplats. Vi kommer även att erbjuda föreläsningar med mental coachning för att främja det psykiska välmåendet, säger han.

Uddevalla esportsförening samarbetar med Svenska Bilsportsförbundet om de fyra simulatorplatserna för rally. Under invigningen deltog även Mattias Adielsson, landslagsförare i rally och flerfaldig svensk mästare samt EM-medaljör. Han har varit med och utvecklat simulatorerna, där stolen rör sig i samklang med det som händer på skärmen så att det känns som att man kör bil.

- Det här är helt unikt i Sverige med en hall med denna utrustning. Att köra simracing är att komma så nära känslan av rally som möjligt utan att sitta i en bil, säger han.

Mer information om medlemskap och bokning av speltider på Uddevalla esportsförenings hemsida

Karl Sergel, Nils-Ove Carlén, Emelie Eek, Annelie Högberg, Camilla Johansson och Tomas Ortlieb står framför några av spelplatserna som finns på olika plan i esportshallen. De olika planen är upplysta i neonfärger i rosa, blått och gult.

Karl Sergel, verksamhetsutvecklare Uddevalla esportsförening, Nils-Ove Carlén från Thordenstiftelsen, Emelie Eek, folkhälsostrateg, Annelie Högberg, ordförande kultur och fritidsnämnden, Camilla Johansson ordförande Hälsopolitiska rådet samt Tomas Ortlieb från Lenovo, står framför några av spelplatserna som finns på olika plan i esportshallen.

Mattias Adielsson kör simracing på en av spelplatserna. Han sitter i en stol med ratt, växelspakar och pedaler framför och har en skärm framför sig

Mattias Adielsson, flerfaldig svensk mästare i rally, har varit med och utvecklat simracingkonstruktionen. I bakgrunden syns Pier Steffansson, förbundskapten för Svensk bilsport, Tomas Ortlieb, Lenovo, samt Olof Danielsson, Uddevalla esportsförening.

Man ser ryggen av en tjej som spelar dataspel, med lurar på huvudet

För att få spela i esportshallen krävs ett medlemskap i Uddevalla esportsförening.

idrottshallen som ligger i esportshallens lokaler, gröna väggar och träfärgat gov

Idrottshallen som esportshallen har tillgång till.