Framtidens hållbara mat serveras idag i skolor, förskolor och äldreomsorg

Idag torsdag 15 oktober är det Offentliga måltidens dag, vilket uppmärksammas över hela landet. I Uddevalla serverar alla skolor, förskolor och kök inom äldreomsorgen idag framtidens hållbara offentliga tallrik med miljösmart och hälsosam sjömat.

Gratäng med räkor, vitvinssås och dill ovanpå. I bakgrunden syns citroner.

Idag uppmärksammas offentliga måltidens dag.

Kommunens måltidsservice betonar idag protein från havet, genom att erbjuda alla gäster en meny bestående av fiskgratäng med vitvinsås och räkor samt potatismos. I skolor och förskolor finns också möjlighet att testa alger eller tång i någon form.

- Vi behöver äta mer fisk, det är bra både ur hälso- och miljösynpunkt, om det är fisk som kommer från hållbara bestånd. Alger och tång är något nytt som kommer allt mer i butikerna, det finns en uppsjö av olika sorter. Man kan exempelvis ha alger i bröd, i maten eller strö över måltiden, säger Karin Nilsson, enhetschef måltidsservice.

Torsdagens meny i köken är framtagen av en menygrupp med köksmästare från olika kök i kommunen. Fisken och räkorna som serveras är miljömärkt enligt MSC.

- Vi vill idag lyfta den offentliga måltiden eftersom den är så viktig. Mat i alla skolformer ger grundläggande och hälsosamma matvanor för hela livet både ur ett hälso- och miljöperpektiv. Måltiden kan användas till så mycket, den kan knytas samman med olika teman i undervisning. För äldre inom äldreomsorgen kan maten locka fram minnen. Mat och måltider är kulturbärare från olika traditioner som möjliggör samtal, säger Karin Nilsson.

Mer information om offentliga måltidens dag på Mattankens hemsida