Nya skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta allmänna råd för att begränsa de lokala utbrotten av covid-19 som skett den senaste tiden. De nya lokala råden omfattar Västra Götaland, Stockholm samt Östergötlands län. Länsstyrelsen har också tagit beslut om fortsatt begräsning till 50 personer vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Trångt med folk på gatan

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen

De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland från och med 29 oktober och till en början tre veckor framåt:

• Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Fortsatt publikbegränsning till 50 personer

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om att gränsen för deltagare vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster skat ligga kvar på max 50 personer. Beslutet gäller fram till 19 november, men kan både förkortas och förlängas beroende på utvecklingen.

Peter Larsson, kommundirektör i Uddevalla kommun:

- Vi uppmanar alla att följa de nya råden. Vi avråder också från besök på våra äldreboenden som är särskilt utsatta. Det gäller även besök på stadshuset och andra verksamheter. Medarbetarna uppmanas att jobba på distans i den mån det går och att helt avstå från externa konferenser och ersätta dem med digitala möten. Vi följer nogsamt den fortsatta utvecklingen.

Information från Folkhälsomyndigheten »

Information från Länsstyrelsen om begränsning till 50 personer »