Planerad tillbyggnad av Rotviksbro vård- och omsorgsboende

Antalet äldre ökar i Sverige och i Uddevalla bor det fler personer över 80 år än i andra kommuner. Nu planerar kommunen att bygga ut Rotviksbro som är ett mycket populärt vård- och omsorgsboende.

Rotviksbro vård- och omsorgsboende i Uddevalla.

Idag har boendet 40 lägenheter med egna hygienutrymmen och pentryn. I huset finns också dagverksamhet samt tillgång till restaurang, gemensamhetsutrymmen, hårvård och fotvård.

- Det flyttar många till området Rotviksbro och vårt boende här är mycket populärt. Det ligger i en fantastisk lantlig miljö med utsikt mot både hav och skog, säger Marion Vaern som är avdelningschef på socialtjänsten.

Planen är att, förhoppningsvis, år 2023 kunna erbjuda ytterligare 20 nya lägenheter till personer med demenssjukdom. Marion Vaern berättar att demens är Sveriges nya folksjukdom bland äldre och att behovet av dessa platser kommer att öka överallt.

- Idag utgår områdets hemtjänst, till viss del, från Rotviksbro. När vi bygger ut vill vi kunna erbjuda dem en centraliserad utgångsplats här och vi ser naturligtvis stora samverkansmöjligheter, säger Marion Vaern.

Själva tillbyggnaden planeras som en del av samverkan med fastighetsbolaget Hemsö som kommunen ingick avtal med i mars 2020. Kommunens plan är att Hemsö både ska äga och förvalta fastigheten. Vilket också gäller fastigheten där den kommunala förskolan Kreatören finns.

- Just nu är projektet i en förstudiefas och om allt går som planerat så säljer vi fastigheterna till Hemsö och överlåter tillbyggnaden av huset till dem, säger Peter Larsson som är kommundirektör. Han tillägger att verksamheterna fortsatt kommer att drivas som vanligt i kommunal regi.

 

Läs mer om hur Uddevalla satsar på investeringar i välfärden i samverkan med Hemsö.