Vi fortsätter att lyfta centrum – snart renoveras övre Kungsgatan och ny julbelysning är på gång

Nu är det dags att snygga till övre delen av Kungsgatan och just nu sätter vi upp julbelysningen i Uddevalla. I år blir det flera nyheter på Kungstorget, Maria Lundbäcks plats och Anton Niklas Sundbergs plats.

Kungstorget och övre Kungsgatan i Uddevalla centrum.

I filmen berättar centrumsamordnare, Stefan Björling, att projektering pågår för övre delen av Kungsgatan. Det vill säga delen mellan Kungstorget och Östergatan som en gång tillhörde Tändsticksfabrikens stora tillverkningsområde. Det är den sista delen av Kungsgatan som ska renoveras. Gatan kommer att beläggas med bohuslänsk granit och smågatsten. Det blir ny linhängd belysning och tillgängligheten kommer att förbättras. Ledstråk för synnedsatta, vattenavrinning och möblering kommer att vara i den cortenstål som återfinns också på övriga delar av Kungsgatan.

- Riktigt när vi kommer att komma igång med denna renovering kan jag inte säga i dagsläget men förhoppningsvis redan i år, säger Stefan Björling.

Han berättar också om den nya julbelysningen som kommunen köpt in. Det har hängts upp ljusdraperier med stjärnor i belysningsstolparna i alla fyra hörn av Kungstorget och två nere i Maria Lundbäcks plats. Snart anländer också en stor julstjärna till Kungstorget. En stjärna som är sex och en halv meter hög och som är en form av fotograferingsplats för de som, till exempel, vill ta selfies med en härlig julstämning i Uddevalla.

Julgranen har precis anlänt till Kungstorget och i år har Kilbäcksgatans julbelysning ersatts med bollar i träden.

Dessutom får snart Anton Niklas Sundbergs plats en uddevallaspecifik design av femton höga veteax som symboliserar guldaxen från biskopsmössan. De högsta veteaxen är tre och en halv meter höga.

Julbelysningen i Uddevalla tänds den 19 november. I år blir det, med anledning av Corona, tyvärr inte någon ljusinvigning.

Slutligen berättar Stefan Björling att arbetet vid den sista etappen av Norra Drottninggatan börjar bli klart. Den sista stenläggningen pågår och gatan kan troligtvis öppna upp i slutet av november.

Renoveringsarbetet av övre delen av Kungsgatan planeras starta inom kort och vara klart i december 2021.

Läs mer om projektet på övre Kungsgatan

Syntolkad film - Vi lyfter Kungsgatan och årets julbelysning

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00