Skapa stämning med ledlampor i din julbelysning

Vill du göra det mysigt med stämningsfull julbelysning? Ett tips är att använda ledlampor i dina adventsljusstakar, stjärnor, ljusslingor och julgransbelysning. Då blir du både energismart och sparar pengar.

En vit adventsstjärna på fot, som står i ett fönster. Det är mörkt utanför fönstret.

Har du ledlampor i din julbelysning?

- Har du en gammal adventsljusstake du vill bevara och fortsätta att använda, så testa att byta ut glödlamporna till ledlampor. I så fall behöver du byta samtliga lampor i ljusstaken och inte bara någon enstaka, säger Roger Stenström, energi- och klimatrådgivare.

Om du använder julbelysning med ledlampor istället för glödlampor sparar du mycket el, och därmed pengar. Skulle du låta fem adventsljusstakar lysa dygnet runt under perioden från första advent till tjugondag knut kostar det cirka 160 kronor i elförbrukning om du använder glödlampor i ljusstakarna, jämfört med cirka 5 kronor om du istället använder ledlampor.

Använder du timer för att tända din julbelysning? Tänk då på att timern också drar el, det lönar sig exempelvis inte att använda timer till en enstaka adventsljusstake med sju eller färre ledlampor.

Om du ska köpa julgransbelysning så är tipset även där ledlampor.

- Har du en äldre julgransbelysning kan det vara bäst att köpa en ny istället för att bara byta lampor. Särskilt om sladdarna börjar bli torra och gamla, med tanke på brandrisken, säger Roger Stenström.

Mer information om energi- och klimatrådgivning

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00