Äldre får festlig mat på Nobeldagen

Idag på Nobeldagen den 10 december serveras extra festlig mat på kommunens vård- och omsorgsboenden. Alla äldre får en nobelinspirerad förrätt, varmrätt och dessert till lunch.

Lax med citron, dill och peppar

Idag serveras en festligare trerätters måltid till alla de som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden. Bilden är tagen på Hovhults serviceboende.

Den gemensamma menyn består av ostsoppa till förrätt och ugnsbakad lax med kall romsås, kokt potatis, vaxbönor och haricot verts till varmrätt. Som efterrätt serveras cheesecake med bär.

Även tidigare år har vård- och omsorgsboenden ordnat med nobelmiddag för de boende, men nu är menyerna desamma för alla äldreboenden. Sammanlagt handlar det om cirka 300 extra festliga portioner som serveras idag.

- Vår tanke är att du som är äldre ska kunna erbjudas samma service oavsett på vilket boende du bor. Menyn är gemensamt framtagen av kockar från alla vård- och omsorgsboenden, säger Mariana Aronsson, enhetschef måltidsservice för område äldreomsorg.

På grund av coronapandemin och gällande restriktioner är det inte möjligt att duka större bord för gemensam måltid med många tillsammans.

- Men det är ett fantastiskt initiativ och väldigt roligt att det blir lite festligare för våra boende med finare mat. Det är oerhört välkommet nu i dessa tider, säger Edina Cehic, sektionschef på avdelningen för social omsorg.

Måltidsservice arbetar numera med gemensamma, näringsberäknade menyer för alla måltider på vård- och omsorgsboendena. Framöver kommer även de gemensamma menyerna att finnas på uddevalla.se

Personal står och rör i ostsoppa i ett stort kokkärl

Här förbereds ostsoppa till förrätt, bild från Skogslyckans vård- och omsorgsboende.

bröd på jäsning.

Bröd på jäsning. Bild från Skogslyckans vård- och omsorgsboende.